latinica  ћирилица
27/04/2018 |  08:39 ⇒ 08:47 | Autor: SRNA

Crna Gora: Povećava se broj oboljelih od malih boginja

U Crnoj Gori, uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje ima novih slučajeva obolijevanja od malih boginja, tako je od početka godine do sada registrovano je 107 slučajeva, od kojih je pet osoba zadržano na bolničkom liječenju , saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici.

Kako se navodi iz ovog instituta najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina, koji čine 38,67 odsto oboljelih, od kojih niko nije vakcinisan.

Slijede odrasli, stariji od 26 godina, zatim mlađi od godinu dana koji nisu mogli biti vakcinisani zbog uzrasta.

Preostali oboljeli su djeca osnovno i srednjoškolskog uzrasta, kao i mlađi odrasli.

"Nažalost, dosadašnje obolijevanje pokazalo je da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve. Istovremeno, utvrđeno je da se mnogi ne pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje te je za očekivati dalje povećanje broja oboljelih", saopštili su iz IЈZ.

Iz ove zdravstvene institucije preciziraju da masovnije obolijevanje do sada nije registrovano u dječijim kolektivima - vrtićima i školama, "ali je utvrđeno izlaganje određenog broja djece virusu u samom vrtiću".

"Kod najbližih identifikovanih kontakata sprovedena je vakcinacija nakon izlaganja virusu koja ima manju efikasnost nego vakcinacija prije nego što je osoba izložena virusu", rekli su iz IЈZ.