latinica  ћирилица
16/04/2018 |  16:37 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Đurđevdanski festival - izabrane kompozicije i solisti

Ima li neko u Republici Srpskoj ko nije čuo za Đurđevdanski festival? To je najdugovječniji i već 25 godina najpoznatiji festival dječije pjesme u regionu, uz koji su odrastale generacije. Prvi festival održan je 5.maja 1994. godine, pod nazivom "Djeca pjevaju Republici Srpskoj".
Đurđevdanski festival 2018. - Foto: RTRS
Đurđevdanski festival 2018.Foto: RTRS

Za ovaj dječiji festival u proteklom periodu u regionu napisano je više od četiri stotine kompozicija. Od početka su postavljeni visoki profesionalni standardi. Kompozicije i soliste biraju komisije u kojima su kompozitori, muzički pedagozi, muzički producenti i urednici. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru dodjeljuju malim solistima.

Učesnici prvih festivala već su odrasli ljudi i mnogi od njih su nastavili da se bave muzikom. I danas se rado sjećaju svojih nastupa i prate napredovanje festivala, koji je odrastao s njima. A festival je iz godine u godinu sve bolji, u svakom pogledu. Od 2005. godine postao je internacionalni festival, na kome učestvuju, ne samo djeca iz Evrope, nego i izvan starog kontinenta.

Za ovogodišnji festival odabrano je 16 kompozicija, koje će pjevati 23 djece iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Italije i Rusije.

Ovogodišnji Đurđevdanski festival biće održan 11. maja, u Sportskoj dvorani "Borik".