latinica  ћирилица
16/04/2018 |  13:50 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Čubrilović podržao rad udruženja Јadovno 1941

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Јadovno 1941, koje je predvodio presjednik udruženja Dušan Bastašić.
Nedeljko Čubrilović i Dušan Bastašić - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović i Dušan BastašićFoto: RTRS

Sagovarnici su razgovarali o radu udruženja, pripremama za obilježavanje godišnjice stradanja i stvaranju uslova za nesmetano funkcionisanje i rad udruženja.

Čubrilović podržao je rad udruženja Јadovno 1941 i prihvatio poziv da 30. juna prisustvuje obilježavanju stradanja na Velebitu gdje su ustaše, za vrijeme tzv. Nezavisne države Hrvatske, mučki pobile više od 40 hiljada Srba, Јevreja i pripadnika drugih nacija i bacili ih u 32 kraške jame.

Bastašić je upoznao Čubrilovića s aktivnostima na adaptaciji prostora koji je udruženju dodijelio grad Banjaluka i pripremama za osnivanje srpskog memorijalnog centra koji će se, prvenstveno, baviti istraživanjem, dokumentovanjem i odavanjem pošte stradalim Srbima u toku Drugog svjetskog rata. Čubrilović je obećao pomoć i podržao osnivanje i rad srpskog memorijalno-istraživačkog centra i njegovanje kulture sjećanja na srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata, kao i iz drugih ratova u kojima je stradao srpski narod, sa posebnom pažnjom na stradanje nevinih civila, žena, djece i staraca.

Čubrilović će 26. aprila, u Narodnom pozorištu Republike Srpske, prisustvovati i premijeri dugometražnog dokumentarnog filma "Krst nad jamom", koji je pripremljen u produkciji udruženja Јadovno 1941.

Prema dokumentovanim podacima, u komleksu logora smrti tzv. NDH, Gospić-Јadovno-Pag, na području Like, Velebita, podvelebitskog podgorja i ostrva Pag, ustaše su, na najsvirepiji način, usmrtile najmanje 40.123 žrtve, među kojima je bilo 38.010 Srba, 1.998 Јevreja, 88 Hrvata, 11 Slovenaca, devet muslimana, dva Mađara, dva Čeha, jedan Rus, jedan Rom i jedan Crnogorac.