latinica  ћирилица
16/04/2018 |  13:09 | Autor: SRNA

"Јavni poziv za upućivanje 568 RVI i članova porodica poginulih u banje"

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske raspisaće sutra javni poziv za podnošenje zahtjeva radi upućivanja 568 ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

"Ovaj poziv se upućuje ratnim vojnim invalidima od prve do desete kategorije i članovima porodica poginulih boraca kojima je banjska rehabilitacija neophodna kao nastavak liječenja i oporavka u skladu sa projektom banjske rehabilitacije", rekao je Srni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Savanović je naveo da Ministarstvo obezbjeđuje banjsku rehabilitaciju za određen broj lica ovih kategorija, polazeći od posljedica koje su imali ratni sukobi na prostorima bivše Јugoslavije, posebno BiH, a koji su prouzrokovali veliki broj lica sa invaliditetom, te proizveli mnogobrojne članove porodica poginulih boraca.

"Kako ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata predstavljaju članove društva koji su dali najveći doprinos u odbrani Srpske, ukazuje se potreba i neophodnost da im se obezbijedi banjsko i klimatsko liječenje, odnosno banjska rehabilitacija", istakao je Savanović.

On je naglasio da je, u poređenju sa ostalim evropskim zemljama, prisutnost invaliditeta, te brojnost članova porodica poginulih boraca, veoma visoka.

Savanović kaže da je Ministarstvo svake godine, počevši od 2005. godine, organizovalo i sprovodilo banjsku rehabilitaciju, dodavši da je do sada kroz ovaj vid rehabilitacije prošlo 7.085 korisnika.

On je naveo da na javni poziv imaju pravo da se prijave ratni vojni invalidi od prve do desete kategorije invaliditeta i porodice poginulih boraca, kojima je banjska rehabilitacija neophodna za nastavak liječenja i oporavka.

Prijave se podnose organu uprave nadležnom za boračko-invalidsku zaštitu opština i gradova.

"Pravo na banjsku rehabilitaciju u 2018. godini nemaju lica koja su to pravo koristila po projektu banjske rehabilitacije Ministarstva u protekle tri godine, osim u slučaju ako nema prijavljenih drugih korisnika", napomenuo je Savanović.

Ministar može u opravdanim slučajevima da odobri korištenje banjske rehabilitacije i mimo procedure i kriterijuma utvrđenih projektom.

Rok za dostavljanje pismenog zahtjeva je 15 dana od dana objavljivanja u dnevnim novinama "Glas Srpske" ili od objavljivanja na oglasnoj tabli opštine ili grada.

Realizacija projekta banjske rehabilitacije trajaće od 1. maja do 30. septembra i odvijaće se u smjenama svakih 10 dana, po utvrđenim spiskovima korisnika.