latinica  ћирилица
16/04/2018 |  10:07 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Radmanović: Nema kvalitetne većine na nivou BiH ni za jednu važnu stvar

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da je nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH propalo jer nema kvalitetne većine na nivou BiH ni za jednu važnu stvar.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a, naveo je da su se u posljednja dva-tri mjeseca mnogi sjetili da se približava održavanje izbora i pokušali da izmijene Izborni zakon.

"Potreba za izmjene Izbornog zakona postoji i to svi znaju u BiH, a postoje čak i odluke Ustavnog suda BiH za izmjenu određenih članova Izbornog zakona, ali o tome niko nije vodio računa do posljednjih nekoliko mjeseci", istakao je Radmanović za "Glas Srpske".

On je naglasio da sve u vezi s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koji govori o uvođenju elektronskog glasanja zbog navodnih krađa, ukazuje na jednu poludiverziju u kojoj se pokušava iskoristiti ukupna situacija za stvaranje "ad hok većine", koja bi dovela do usvajanja izmjena zakona koji je neprimjenjiv.

"Novine koje donosi taj zakon ne možemo primijeniti do izbora. Elektronsko glasanje jeste budućnost i potrebno je, ali ne na ovaj način", kaže Radmanović.

On je dodao da je protiv intervencije visokog predstavnika u BiH kada je riječ o ovom zakonu, te da ne očekuje dogovor Hrvata i Bošnjaka u vezi s izmjenama ovog akta koji se odnose na realizaciju odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda.

Radmanović je rekao da se uvijek dođe do problema "kada neki u Sarajevu umisle da mogu da biraju predstavnike drugih naroda", što se dogodilo u izboru Savjeta ministara i rukovodilaca u oba doma parlamenta BiH, gdje autentični predstavnici konstitutivnih naroda nisu birali svoje predstavnike kada su Srbi u pitanju.

On je naveo da je drugi dio problema taj što političke opcije koje su izgubile u svom entitetu, i praktično u svom narodu, počinju da rade protiv njih.

"Oni ne vode računa o interesu naroda koji ih je izabrao, već o tome da su protiv vlasti Srpske. To su stvari koje ne treba ponavljati u budućnosti jer će BiH odvesti ko zna gdje", istakao je Radmanović.

On je naglasio da je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu nanijelo štetu Srpskoj, te da njegovi članovi u tri i po godine nisu ništa pokazali.

Kada je riječ o integracijama BiH u NATO, Radmanović kaže da je ključni problem u usvojenom Pregledu odbrane.

"To je potpuno negativna stvar i ključni korak na putu ka NATO-u. Nije ključni korak to što /srpski član Predsjedništva BiH/ Mladen Ivanić priča - aplikacija za članstvo koja uostalom nije ni prihvaćena, jer je uslovno dobijen MAP, nego je ključni korak na tom putu Pregled odbrane koji je omogućio i knjiženje vojne imovine", rekao je Radmanović.

On je ocijenio da je Ivanić trebalo da to spriječi jer je imao pravo veta, te da je imenovanje predstavnika BiH u svijetu katastrofalno.