latinica  ћирилица
15/04/2018 |  09:34 | Autor: SRNA

Nicović: Kokain iz Јužne Amerike prolazi kroz crnogorske i hrvatske luke

Kokain, koji se švercuje iz Јužne Amerike u Zapadnu Evropu, prolazi kroz crnogorske i hrvatske luke, a jednim dijelom šverca rukovode škaljarski i kavački klan, rekao je član Svjetske asocijacije šefova policije Marko Nicović.
Marko Nicović - Foto: TANЈUG
Marko NicovićFoto: TANЈUG

Nicović je naveo da se oni tuku za teritorije i poslove, i to ne samo u Crnoj Gori.

"Oni se tuku, dižu u vazduh i ubijaju jedni druge i u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bosni, Sloveniji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji. Tragovi mafijaških obračuna ovih grupa se vuku po čitavoj Evropi", kaže Nicović.

Prema njegovim riječima, brutalni sukobi kriminalnih grupa iz Crne Gore prelivaće se u susjedne zemlje, posebno u Srbiju, prenose crnogorski mediji.

"Crna Gora je suviše mali prostor za delovanje kriminalnih grupa kojima rukovode ljudi sa tih prostora. Evidentno je da se sukobi iz Crne Gore prelivaju u susjedne zemlje. Osim Srbije, i u BiH, Hrvatsku", kaže Nicović.

Nicović smatra da je Srbija ugrožena, jer ima dosta isprepletanih ličnih i porodičnih veza između Srba i Crnogoraca, što pogoduje organizovanom kriminalu.

"Treba uzeti u obzir da se granica između Crne Gore i Srbije može preći bez pasoša, samo uz ličnu kartu, što pogoduje ljudima iz podzemlja“, zaključio je Nicović.

Rat dva najjača kriminalna crnogorska klana, kavačkog i škaljarskog, u prethodne skoro tri godine odnio je više od 20 života. Oni su sarađivali do 2013. godine i nestanka više od 200 kilograma kokaina iz luke u Valensiji, nakon čega su počele likvidacije.