latinica  ћирилица
13/04/2018 |  16:02 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Golić: U deset godina u zdravstvo uloženo više od 600 miliona KM

Banjaluka je domaćin 20. Međunarodnog stručnog sastanka Udruženja hirurga. Skupu, pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, na kojem je bilo više od 100 ljekara iz zemalja bivše Јugoslavije, prisustvuju i specijalni gosti iz Norveške.

Prva laparoskopska operacija jetre dokaz je opredjeljenja struke u Srpskoj, proruka je sa stručne konferencije udruženja hirurga zemalja regiona. U narednom periodu, ističu, neophodno je raditi na zakonskim i drugim pretpostavkama, kako bi u Srpskoj bile omogućene transplantacije jetre.

"To što smo mi mali, ne znači da nemamo pravo na razvijanje transplatacije jetre, jer ljudi koji rade transplataciju jetre rade odlično i drugu hirurgiju. Mislim da smo dobro zakasnili sa projektom za transplataciju jetre", rekao je Zdravko Marić, predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske.

Okupljanje prvih hirurga Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore u Banjaluci domaćim stručnjacima učvrstiće kontakte, ali i mogućnosti za edukaciju.

"Ove godine prelazimo u nove prostore gdje će u našoj bolnici hirurški pacijenti ležati u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. To ni jedna bolnica u regionu nema", naglašava Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora Univerzitskog kliničkog centra Srpske-

I institucije Srpske mnogo pažnje posvećuju edukaciji i stručnom osposobljavanju kadrova, uvjerava potpredsjednica Vlade Srpske Srebrenka Golić, koja je i otvorila skup. O tome kaže, svjedoči i dolazak stručnjaka iz Univerzitetske bolnice Oslo.

"Republika Srpska je u zadnjih 10 godina preko 600 miliona KM uložila u oblast zdravstva. Poznato vam je da je izgrađena bolnica u Bijeljini i Nevesinju, završava se rekonstrukcija UKC u Banjluci, rekonstrukcija Centralnog bloka i Sjevernog krila", nvela je Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Obnovljene su, tvrdi Golićeva i dvije poliklinike, ali u okviru projekta energetske efikasnosti i bolnice u Foči, Zvorniku i Trebinju.

Prije početka konferencije, hirurzi iz zemalja regiona bili su gosti gradonačelnika Banjaluke, Igora Radojičića.