latinica  ћирилица
12/04/2018 |  18:37 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Uspješno izvedena prva laparoskopska operacija jetre

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske prvi put je obavljena laparoskopska operacija jetre i prva u Bosni i Hercegovini.

Ovo je istorijska priča za Univerzitesko klinički centar Srpske, prve su ocjene koje su se mogle čuti. Prva laparoskopska operacija jetre urađena je za manje od sat vremena. Pacijentica iz Bijeljine osjeća se dobro i već u ponedjeljak biće otpuštena na kućno liječenje.

Operaciju je izveo prof. dr Bjorn Edvin iz Kraljevske bolnice Oslo iz Norveške zajedno sa našim hirurzima koji su predvođeni hirurgom Ozrenom Kordićem.

Pedesetšestogodišnjoj pacijentkinji iz Bijeljine dijagnostikovan je dobroćudni tumor lijeve strane jetre. Ovdašnji hirurzi prepoznali su da je idealan primjer za lapaporskopsku operaciju. U pomoć su pozvali hirurge iz Norveške i uspješno izveli operaciju.

Da je ovaj zahvat rađen klasičnom hirurškom operacijom bio bi veliki rez na trbuhu, pacijent bi ostao 10 dana u bolnici. Laparoskopska operacija olakšavajuća je prvo za pacijenta, a onda i za ljekara koji sve radi uz pomoć sondi i kamere i na ekranu se prati odstranjivanje tumora sa jetre.

- Ne samo da mislim, nego sam ubijeđen da je ovaj način operisanja u prednosti. Mi smo sa ovim operacijama počeli još 1996. godine i imamo najveću seriju laparoskopskih operacija u svijetu. Baš ova dijsgnostika kod pacijentice je pravi primjer za laparoskopsku operaciju, a ne pacijenta "otvarati" klsičnom operacijom - rekao je doktor Bjorn.

Doktor Bjorn je potvrdio da su ljekari Srpske spremni za samostalan rad, ali da im je neophodna i odgovarajuća oprema.

O ovoj operaciji govoriće se i sutra na dvadesetom stručnom sastanku hirurga, koji će prvi put okupiti sve stručnjake regiona, a generalni pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske.