latinica  ћирилица
11/04/2018 |  13:06 | Autor: SRNA

U Doboju kampanja pod motom "Zdravlje za sve"

U parku Narodnih heroja u Doboju danas je, u okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, organizovana kampanja pod motom "Zdravlje za sve" da bi javnosti bila skrenuta pažnja na značaj prevencije masovnih nezaraznih bolesti, prvenstveno kardiovaskularnih.

Organizator akcije je dobojski Dom zdravlja čiji direktor Radoslav Nikolić upozorava na veliku stopu smrtnosti u Republici Srpskoj od kardiovaskularnih bolesti, visoke troškove liječenja, ali i na jeftinu preventivnu dijagnostiku i aktivnosti.

"U toku svake akcije otkrijemo novi slučaj predoboljenja ili oboljenja kod građana, a cilj smo postigli ako privolimo da počne da se liječi", rekao je Srni Nikolić.

On je rekao da građani nisu svjesni visine troškova njihovog liječenja, "a ni Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nema dobru politiku prevencije bolesti i preventivnih aktivnosti".

"Fond ne stimuliše zdravstvene ustanove da se posvete preventivnim aktivnostima i uglavnom insistira na liječenju", izjavio je Nikolić.

On kaže da su preventivne aktivnosti zapostavljene i da se njima uglavnom bave udruženja i nevladine organizacija s obzirom na to da ljekari u javnim zdravstvenim ustanovama zbog preopterećenosti nisu u mogućnosti da se više angažuju na prevenciji i ranom otkrivanju oboljenja.

Akciji su se odazvale ustanove, nevladine organizacije, udruženja i fondacije koje se bave promovisanjem i unapređenjem zdravlja, a građani su imali mogućnost da besplatno izmjere krvni pritisak i šećer, uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima.