latinica  ћирилица
11/04/2018 |  09:23 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH potrošio 5,34 miliona KM, dobar dio na strane sudije

Ustavni sud BiH potrošio je prošle godine 5,34 miliona KM, a dobar dio troškova odnosio se na visoke izdatke za naknade stranim sudijama, njihova putovanja, pa i posebne zahtjeve, poput oslikavanja kancelarija, piše "Glas Srpske".
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

U izvještaju o radu Ustavnog suda BiH u prošloj godini navedeno je da je 4,48 miliona KM izdvojeno za plate i naknade za 94 zaposlena, među kojima je šestoro domaćih sudija, dok troje međunarodnih nije u radnom odnosu, već primaju naknade za rad.

Naknade stranim sudijama dio su stavke za ugovorene i druge posebne usluge na kojoj su prošlogodišnji troškovi iznosili 215.820 KM.

"Ipak, u izvještaju nije naveden tačan iznos koji je isplaćen na osnovu naknada za rad troje međunarodnih sudija, ali je istaknuto da se ovi troškovi odnose uglavnom na te isplate", piše list.

Osim redovnih izdvajanja, Ustavni sud BiH im je isplaćivao i regres za godišnji odmor, otpremninu zbog odlaska u penziju i pomoć za smrtni i slučaj teže invalidnosti.

Јedna od najvažnijih stavki u budžetu Ustavnog suda BiH koje se ne tiču plata i naknada su putni troškovi, za koje je potrošeno 96.545 KM, a, kako je navedeno u izvještaju, odnose se na avionske karte, smještaj i dnevnice međunarodnih sudija i njihov dolazak na šest plenarnih sjednica.

"U januaru prošle godine na dužnost je stupio novi međunarodni sudija i nismo na osnovu avionskih karata mogli planirati troškove, koji su veći, jer je loša povezanost Sarajeva sa mjestom njegovog prebivališta i italijanskom gradu Katanja", naveli su Ustavnom sudu BiH.

List navodi i da je dolazak novog sudije uzrokovao i kontroverzne troškove, pa je Ustavni sud BiH na osnovu ugovora o djelu angažovao čak i saradnika za izradu slike za salu koju koristi, ali da nije navedeno koliko je ta usluga koštala.

List podsjeća da Republika Srpska odavno zagovara inicijativu da strane sudije napuste Ustavni sud BiH, jer mu nisu potrebne, a često su ključni faktor u donošenju spornih odluka, dok izvještaj pokazuje da iziskuju i velike troškove.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac ocijenio je da se Ustavni sud BiH ponaša samovoljno i kada je riječ o trošenju novca i kada je u pitanju odlučivanje, te da ovaj sud nema podršku Srpske, jer u njemu još sjede sudije stranci koje donose odluke štetne po nju.