latinica  ћирилица
04/04/2018 |  11:50 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

U Srpskoj ukupno 14 pacijenata oboljelo od morbila

Јoš dvije osobe u Republici Srpskoj su oboljele od morbila, čime je ukupan broj oboljelih povećan na 14, potvrđeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Riječ je o dva muškarca rođena 1977. godine iz Novog Grada, koji su službeno boravili na području Crne Gore gdje su imali kontakt sa oboljelom osobom. Nakon povratka u Republiku Srpsku javili su se i prvi simtomi oboljenja, tako da se ova dva pacijenta registruju kao "uvezeni" slučajevi", navode iz Instituta.

Krajem prošle sedmice u Institutu za javno zdravstvo Srpske je potvrđeno da je jedan pacijent obolio od morbila, a riječ je o djetetu iz Šamca rođenom 2015. godine, koje je vakcinisano MRP vakcinom.

U Modriči je krajem marta proglašena epidemija nakon što su oboljeli trudnica i njeno dvoje djece uzrasta od tri i pet godina, dok je u Istočnom Sarajevu epidemija morbila prijavljena polovinom marta, nakon potvrđena tri povezana slučaja i jednog pojedinačnog.

Morbili su virusno, zarazno oboljenje koje se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.