latinica  ћирилица
03/04/2018 |  13:39 | Autor: Agencije

Iza proljećnog umora često se krije anemija

Umor, malaksalost i ubrzan rad srca nisu samo simptomi koji nastaju zbog naglih promjena vremena.
Simptomi anemije -
Simptomi anemije

Umor, malaksalost i ubrzan rad srca nisu samo simptomi koji nastaju zbog naglih promjena vremena i prilagođavanja organizma na proljećnu temperaturu. Često mogu da budu i znak anemije, zbog čega je neophodno provejriti krvnu sliku ukoliko ove tegobe potraju duže od dva ili tri dana

Na osnovu brojnih pokazatelja i rezulatata analiza, ljekar će utvrditi da li je riječ o anemiji ili o proljećnom umoru. Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumijeva suplementaciju, najčešće preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa.

Ukoliko se potvrdi anemija, neophodno je uzimati terapiju najmanje tri mjeseca, savjetuju ljekari.

Osim toga, značajno je ishranu prilagoditi zdravstvenom stanju. To znači povećati unos namirnica koje su bogate gvožđem, poput mesa, zelenog povrća, ribe, mahunarki i sušenog voća.

Ukoliko ovakva vrsta terapije nije dala rezultate, neohodni su dodatni pregledi. U rijetkim slučajevima, malokrvnost se javlja uslljd nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovakvo stanje jesu, prije svega, trnjenje ruku i nogu, te problemi sa želucem. Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta.

U pojedinim slučajevima, neophodno je detaljno specijalističko ispitivanje i liječenje oboljenja koje je dovelo do pojave anemije.