latinica  ћирилица
17/03/2018 |  14:57 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Žalbeno vijeće pri Savjetu ministara ne funkcioniše već mjesecima! (VIDEO)

A Žalbeno vijeće koje djeluje pri Savjetu ministara ne funkcioniše već mjesecima. Članovima je istekao mandat u novembru prošle godine, novi još nisu imenovani. Zato se gomilaju žalbe u drugostepenom postpuku koje niko ne rješava.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Tri člana Žalbenog vijeća pri Savjetu ministara i njihova tri zamjenika završili su s mandatom 12. novembra, te od tada, kako kažu u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara, nemaju legimitet za dalji rad. A od tada stiglo je čak 179 žalbi. I dok se one slažu na gomilu, Sekretarijat je, navode, u dva navrata tražio ili da se obnovi mandat dosadašnjim ili pokrene procedura za imenovanje novih članova ovog Vijeća. 

"Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj 14.2.2018. godine zadužilo Ministarstvo pravde BiH da za narednu sjednicu predloži način rješavanja statusa Žalbenog vijeća pri Savjetu ministara BiH", naveo jeGeneralni sekretarijat Savjeta ministara BiH.

Međutim, rješenja još nema. Izgleda da su problem naknade za rad u ovom Vijeću. Nezvanično, ranije se dobijalo 50 maraka po izdatom rješenju – dovoljan razlog za ažurnost. A onda je došao novi zakon o platama. 

"Naknade članova Žalbenog vijeća sveli su na naknade od maksimum 470-480 KM, a za takav obim posla teško je naći one stručnjake, eksperte koji bi radili za ovu naknadu", rekao je  zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović.

Vrlo interesantan odgovor, ako se ima u vidu da su članovi Žalbenog vijeća već zaposleni službenici u bh. institucijama. Ali, i dovoljan dokaz kako one funkcionišu, pa se opravdano i postavlja pitanje da li će i ko snositi odgovornost ukoliko zbog nemara Savjeta ministara pristigle žalbe završe na sudu zbog propuštanja rokova i ćutanja administracije. Pravni ekspert Krstan Simić cijelu situaciju jasno ocjenjuje – nedopustivo.

"To je nedopustivo. Ne možete vi, ako imate obavezu, da u datom roku ne izaberete određene članove i da se oformi to Žalbeno vijeće pravdati to mi nismo mogli. To je definitivno odsustvo odgovornosti", naglasio je Simić.

I dok se svi deklarativno zaklinju u vladavinu zakona i pravnu sigurnost na kojoj Evropa i te kako insistira, Simić ocjenjuje da i ovaj slučaj predstavlja jednu katastrofalnu poruku građanima BiH - da ljudi mogu raditi šta hoće, što je nedopustivo u bilo kom sistemu, a pogotovo u 21-om vijeku.