latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:42 | Autor: RTRS

Kina ljuta na Evropsku uniju

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na izjave trojice evropskih diplomata, postoje naznake da bi Kina mogla da odloži naredni samit "16 plus 1", koji je predviđen za kraj ove godine u Sofiji, i da ubuduće takve skupove održava svake druge godine, umjesto jednom godišnje.
Merkel i Li - Foto: AP
Merkel i LiFoto: AP

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na izjave trojice evropskih diplomata, postoje najave da bi Kina mogla da odloži naredni samit "16 plus 1", koji je predviđen za kraj ove godine u Sofiji, i da ubuduće takve skupove održava svake druge godine, umesto jednom godišnje.

Moguća promjena rezultat je kritika koje su Kini, zbog samita, upućene iz Brisela, Berlina i nekih drugih prestonica, u vrijeme kada Evropska unija razmatra mjere za striktniju kontrolu preuzimanja evropskih kompanija od kineskih rivala.

Podsjeća se da su širi samiti EU-Kina posljednjih godina postali napetiji, o čemu svjedoči i to da sa posljednja dva nisu izdata zajednička saopštenja zbog nesuglasica povodom trgovine i zbog sporosti postizanja poslovnih sporazuma na samitima u postojećem formatu, koji su pokrenuti 2012. godine.

Izvor: B92