latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:06 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Održano Savjetovanje mljekara u Gradišci (VIDEO)

Domaći proizvođači mlijeka približili su se svjetskom prosjeku, potvrđeno je na Savjetovanju mljekara koje se održava u Gradišci.
Mljekari - Foto: RTRS
MljekariFoto: RTRS

Zaključeno je da su stočarstvo i mljekarstvo najrazvijenije oblasti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Iako se iz godine u godinu smanjuje broj proizvođača, proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj bilježi rast. Trend rasta prisutan je i na farmi muznih krava porodice Arsenić u Kozarskoj Dubici.

Milorad Aresenić farmer iz Kozarske Dubice kaže da tendencija rasta postoji iz godine u godinu, mada se nekad zadrži i na istom nivou, ali generalno gledano, proizvodnja je u porastu.

Većom proizvodnjom i primjenom najnovijih naučnih dostignuća domaći proizvođači mlijeka približili su se svjetskom prosjeku, potvrdili su američki profesori sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Viver Felner profesor sa Univerziteta Sjeverna Karolina naveo je da proizvodnja vodećih farmi u BiH veoma blizu proizvodnji u Sjedinjenim Američkim Državama, te da je visok nivo ishrane i proizvodnje stočne hrane.

Za stabilnosti i povećanje proizvodnje mlijeka značajna su sredstva podsticaja.

Iako je ove godine agrarni budžet povećan za 11 miliona maraka, izdvajanja za mljekarstvo ostaju na prošlogodišnjem nivou, predviđeno je Pravilnikom, koji bi trebao biti objelodanjen početkom sledeće sedmice.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić kazao je da su povećali učešće podrške gotovo u svim proizvodnjama i jedino su ostali, kada je riječ o proizvodnji mlijeka na istom nivou, kakva je bila prošle godine i prošlih godina i proizvođači mlijeka su zadovoljni.

Vladimir Usorac predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Srpske ističe da oni podržavaju ovaj pravilnik i žele da iz ovog pravilnika isključe bilo kakvu politiku ili interese pojedinaca, koji mogu da štete društvenom interesu i interesu većine.

Osim profesora iz Amerike iskustva domaćim proizvođačima mlijeka prenijeće i stručnjaci iz Češke, Srbije i Hrvatske.