latinica  ћирилица
13/03/2018 |  12:56 ⇒ 14/03/2018 | 09:52 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum o grantu EU za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške (VIDEO/FOTO)

Predstavnici Republike Srpske, BiH i Evropske investicione banke potpisali su u Banjaluci sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti od 6,8 miliona evra.
Potpisivanje sporazuma o grantu EU za dionicu auto puta Banjaluka-Doboj -
Potpisivanje sporazuma o grantu EU za dionicu auto puta Banjaluka-Doboj

Tim sredstvima biće sufinansirana gradnja prekograničnog mosta na Savi kod Gradiške, između BiH i Hrvatske. U Vladi Srpske potpisan je i Ugovor o finansiranju izgradnje dionice autoputa Banjaluka - Doboj.

Nakon 14 godina pregovora sa nekoliko saziva hrvatske vlade, čekanja da i preko Save budu obezbijedeđena sredstva, most u Gradišci prestaje da bude samo mrtvo slovo na papiru.

 

Iz Evropske unije stiže grant od 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava. Time je zatvorena finansijska konstrukcija projekta koji će BiH otvoriti vrata prema Evropi, ali i označiti kraj radova na izgradnji autoputa Banjaluka-Gradiška, koji je otvoren još prije šest godina.

"Ušli smo u finalnu fazu, zajednički tim radi na raspisivanju međunarodnog tendera", kaže predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske ističe da je ovo vijest dana za privrednike i za Gradišku.

Zvaničnici Srpske očekuju da bi, ako procedura u vezi sa tenderom bude završena za godinu, most na Savi mogao da bude u funkciji za tri godine.

U ovoj, očekuju da bude završena izgradnja autoputa Banjaluka-Doboj. Dionica tog puta biće finansirana kreditnim sredstvima EIB-a u iznosu od 47 miliona evra, za šta je, takođe, danas potpisan ugovor.

"I ovo je primjer da je Zakon o akcizasma, ma šta ko mislio o tome blokirao kreditna sredsva. Mogućnost oslobađanja finansijskih i drugih potencijala", rekao je Vjekoslav Bevanda ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Potpisivanje sporazuma o grantu EU za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške

Iz EIB-a uvjeravaju da će ova banka i dalje biti finansijska podrška značajnim infrastrukturnim projektima.

"Mi smo samo finansijski partner vlastima u Republici Srpskoj i BiH. Ovo su vaši projekti, a mi smo tu da pomognemo da se oni uspješno realizuju", navodi Mateo Rivelini šef Odjeljenja za kreditno poslovanje EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan.

Lars Gunar Vigemark šef Delegacije EU u BiH nada se da će most na Savi biti jedan od najvažnijih graničnih prelaza između Evropske unije i BiH.

Očekuje se da će za deset godina, dnevno granicu ovdje prelaziti 28.000 vozila. To je dio infrastrukturnih projekata na koje smo se obavezali, a koji dosežu milijardu evra.

Ukupna vrijednost projekta je 17 miliona evra. Dio sredstava se obezbjeđuje od GSM licenci, dok će oko deset miliona evra obezbijediti Republika Srpska i Hrvatska.