latinica  ћирилица
13/03/2018 |  08:51 ⇒ 09:36 | Autor: RTRS

Šabac: Nema krivice ljekara za smrt sedam beba

U Šapcu bura zbog navodne smrti sedam beba za dva mjeseca. Tri mrtvorođene, četiri rođene rano
Opšta bolnica u Šapcu (Foto: google maps) -
Opšta bolnica u Šapcu (Foto: google maps)

U Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević“ u Šapcu, tokom prva dva mjeseca 2018. godine rođene su 162 bebe, a preminula je samo jedna, saopštio je menadžment ove ustanove povodom tvrdnji da je u porodilištu umrlo čak sedmoro novorođenčadi. Ovim povodom u šabačkom porodilištu sproveden je inspekcijski nadzor i unutrašnja kontrola, kojom je utvrđeno da propusta ljekara - nema.

Povodom ove alarmantne vijesti, koja je nedavno osvanula u medijima, a koju ljekari u ovom gradu kategorički pobijaju, direktor dr Slobodan Popović rekao je da se odgovor na svako pitanje nalazi u saopštenju menadžmenta gdje se objašnjava da su od sedam beba tri bebe mrtvorođene, dok su još četiri rođene prerano. Zbog toga su odmah morale biti upućene u tercijarne ustanove gdje ljekari nisu uspjeli da se izbore za njih.

Mrtvorođene bebe su one kod kojih je na prijemu u Službi ginekologije konstatovano da fetus nema srčane radnje. Najčešći razlozi za ovo su nekontrolisane trudnoće, anomalije, te prijevremena rođenja, navodi menadžment bolnice.

Iako neslavne, ovakve brojke su, kaže se u saopštenju, uobičajene i za opštu bolnicu, i za teritoriju grada, kao i za statistiku Srbije.

Izvor: Novosti