latinica  ћирилица
09/03/2018 |  14:13 | Autor: RTRS

Memorandum Srbija-Hrvatska o saradnji u željezničkom saobraćaju

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju željezničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb.

Pruga je duga 412 kilometara i rekonstrukcijom će putovanje vozom na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po na nešto više od tri časa, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dio pruge kroz Srbiju je dug 116 kilometara i planirana je rekonstrukcija oba kolosjeka na cijeloj dionici Golubinci-Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dijela od Rume do Šida.

Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno 250 miliona evra, na teritoriji Hrvatske nešto više.

Memorandum se predviđa i saradnju na modernizaciji željezničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na željezničkim graničnim prelazima između dvije države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi sa modernizacijom pruge Beograd-Zagreb, na Koridoru 10.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je ministar za evropske integracije Srbije Јadranka Јoksimović.

Predsjednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović razgovarali su u februaru u Zagrebu o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje memoranduma.

Izvor: SRNA