latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:13 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici strahuju od naglog topljenja snijega (VIDEO)

Poljoprivrednici strahuju da će naglo topljenje snijega dovesti do velike vlažnosti zemljišta i negativno se odraziti na kvalitet oranica i otežati pripreme zemljišta za sadnju. Agronomi savjetuju proizvođačima da, ako dođe do prezasićenja tla vodom, prva mjera, nakon njenog povlačenja je dodatna prihrana i sprovođenje pojačanih agrotehničkih mjera.
Usjevi pod snijegom - Foto: ilustracija
Usjevi pod snijegomFoto: ilustracija

Temperaturni skokovi i naglo topljenje snijega na području Prijedorske regije, moglo bi značajno natopiti zemljište i otežati buduće radove poljoprivrednicima. Tvrde da bi velika vlažnost mogla značajno otežati i usporiti pripreme i obradu zemljišta u predstojećem periodu.

Uz rijeku Sanu, na području Prijedora, na površini od oko 450 hektara zeljišta zasijane su brojne kulture. Snijeg je dobar izolator za ozime kulture, ali ako se dugo zadrži na tlu, može izazvati komplikacije, poput gljivičnih oboljenja na prinosima. Međutim, poteškoće može izazvati i naglo otopljenje i otapanje snijega čime bi tlo bilo prezasićeno vlagom.

"Sa velikom vlagom dolazi do ispiranja hranjivih materija iz tla, tako da poljoprivredni proizvođači treba da znaju da, ukoliko se naglo poveća količina vode na oranicama, prva mjera nakon njenog povlačenja je dodatna prihrana i provođenje većih agrotehničkih mjera nego što je to uobičajeno", ističe Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora.

Međutim, poljoprivredni proizvođači najviše strahuju od pojave mraza.

"Nama je četiri sata mraza dovoljno da unište čitavu proizvodnju. Ne možemo usjeve presijati kao papriku ili neku drugu biljku, moramo čekati neku sljedeću sezonu", kaže Dalibor Јović,predsjednik UO Poljoprivredne zadruge “Kooperativa“ Prijedor.

Stručnjaci kažu da eventualna pojava mraza može značajno oštetiti mlade izdanke biljaka, a prijedorski voćari na rezidbu će još sačekati.