latinica  ћирилица
08/03/2018 |  13:18 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Tomba: Јahorina u vrhu evropskih i svjetskih skijališta (VIDEO)

Proslavljeni italijanski skijaš Alberto Tomba ocijenio je danas da se Olimpijski centar Јahorina svrstao u sam vrh najboljih ski-destinacija u Evropi i svijetu.
Alberto Tomba na Јahorini - Foto: SRNA
Alberto Tomba na ЈahoriniFoto: SRNA

- Vrlo sam srećan što sam ovdje na olimpijskoj planini Јahorini i odlično je biti dio ove grupe koja okuplja prijatelje Јahorine i ljubitelje skijanja. Dočekala me predivna i prijateljska atmosfera, a ovo skijalište je na istom nivou kao i neki od najboljih evropskih i svjetskih ski-centara - rekao je Tomba na konferenciji za novinare na Јahorini.

On je izrazio zadovoljstvo što mu je organizator ukazao čast da u subotu, 10. marta, otvori "Trku poznatih prijatelja Јahorine", te da potom razgovara sa svojim obožavaocima i ljubiteljima skijanja.

Prema njegovim riječima, to je divan događaj koji ga podsjeća na Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, ali i na dane kada je počinjao bogatu skijašku karijeru i kada je upoznao velikog jugoslovenskog skijaša Bojana Križaja.

Novinarima se obratio i Križaj, koji je istakao da Јahorina uvijek kod njega budi lijepe emocije. Istakao je da ga raduje dolazak na Јahorinu i da podržava pravac kojim je krenuo Olimpijski centar, tako da se može očekivati da ova destinacija doživi renesansu, ako bude nastavljeno sa ulaganjima, i da uspješno parira najvećim svjetskim skijalištima.

Križaj je podsjetio da je na Јahorini 1987. godine pobijedio legendarnog Ingemara Stenmarka i osvojio Veliki kristalni globus, što je za njega najveći sportski uspjeh, mada mu je žao što nije bio osvajač olimpijske medalje za ZOI `84, što je tada pošlo za rukom njegovom kolegi i prijatelju Јuri Franku.

Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić istakao je da je za organizovanje Trke poznatih prijatelja Јahorine zaslužan timski rad Olimpijskog centra, Turističke organizacije Istočno Sarajevo, Udruženja hotelijera Јahorine, sve uz podršku kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i prijatelja projekta.

- Radujem se što je Јahorina već u prvoj fazi svoje revitalizacije doživjela veliki rezultat koji niko nije očekivao. Kruna sezone upravo je trka poznatih prijatelja koja je još jedan dokaz da se Јahorina vratila na mapu evropskih ski-centara. Najveću zahvalnost dugujemo predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku za njegovu nesebičnu podršku Јahorini -naglasio je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, Јahorina duguje veliku zahvalnost Tombi i Križaju na podršci i iskazanom prijateljstvu.

Ljevnaić je naveo da je ove sezone na Јahorini bilo više od 165.000 skijaša i da je danas 95. dan ski-sezone.

Direktor TO Istočno Sarajevo Igor Tošić istakao je značaj ovakvih prijekata za poboljšanje turizma na prostoru Јahorine i Istočnog Sarajeva.

Tomba je u karijeri osvojio pet olimpijskih medalja, od kojih su tri bile zlatne. U Kalgariju je u slalomu osvojio zlato, kao i u veleslalomu, a četiri godine nakon toga odbranio je zlato u veleslalomu u Albertvilu. U disciplini slalom završio je kao drugoplasirani, da bi u Lilehameru 1994. godine bio drugi u slalomu. Na Svjetskom prvenstvu u Siera Nevadi 1996. godine bio je prvi u slalomu i veleslalomu, a 1995. godine osvojio je Veliki kristalni globus u ukupnom poretku.

Trka poznatih ljubitelja Јahorine biće održana u subotu, 10. marta, na stazi Poljice od 17.00 časova i okupiće istinske zaljubljenike u skijanje.

Planirano je da se Tomba u subotu od 14.00 časova sastane sa predsjednikom Srpske, a obraćanje novinarima predviđeno je za 14.30 časova.

Učešće su, osim Tombe koji je glavna zvijezda ove trke, potvrdile brojne javne ličnosti, među kojima su skijaš Bojan Križaj, Žana Novaković, glumac Frano Lasić, pjevač grupe Van Gog Zvonimir Đukić, Siniša Mihajlović, Goran Đoković, Marko Kusmuk, Ana Stanić, Miroslav Tanjga, Veselin Јevrosimović, Mihajlo Pjanović, Ognjen Koroman, Lajla Torlak, Neven Bošković i mnogi drugi.

Planirano je da paraolimpijci Јovica Goreta i Fahrudin Ćatović budu predvozači revijalnog spusta u formaciji u kojem će učestvovati članovi ski-škole Termag.

Tomba će boravak na Јahorini iskoristiti za druženje sa obožavaocima, a posjetiće i djecu u vrtiću Poljice.

Druženje sa Albertom Tombom predviđeno je u restoranu Koliba-Termag od 20.00 do 20.30 časova.

Prijatelji Trke poznatih ljubitelja Јahorine su Radio-televizija Republike Srpske, Radio Antena Sarajevo, Radio Miks, Nova banka, kompanije M:tel, Go pro, Ap trend marketing solušns, Prointer, Plantaže, Јelen pivo, Majkrosoft, Soni, Gracija, Petrol, Ford, Kompreks, Zlatara Sofić, Restoran Kibe, Alfa sekjuriti i mnogi drugi.

Izvor: SRNA