latinica  ћирилица
08/03/2018 |  12:53 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Više od 7.000 vlasnika oružja nije zamijenilo oružni list

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predložiće izmjene Zakona o oružju i municiji Srpske u dijelu koji se odnosi na rok za zamjenu oružnih listova kojima je istekao rok važenja, s obzirom da veliki broj građana u predviđenom roku nije izvršio ovu obavezu, a iskazali su namjeru da zadrže oružje.
Oružje - Foto: RTRS
OružjeFoto: RTRS

Ministarstvo će predložiti da se zamjena oružnih listova izvrši do 31. decembra ove godine.

Portparol MUP-a Srpske Danica Gnjatović rekla je da, prema MUP-ovoj elektronskoj evidenciji oružja, 7.421 vlasnik oružja nije postupio u skladu sa zakonskom obavezom, odnosno nije podnio zahtjev za produženje oružnog lista kojima je istekao rok važenja.

Ona je upozorila da će nakon isteka predloženog roka lica koja zadrže oružje bez važećeg oružnog lista biti sankcionisana novčanom kaznom od 1.200 do 1.500 KM, kao i oduzimanjem oružja.

Gnjatovićeva je podsjetila građane da je posjedovanje vatrenog oružja bez važećeg oružnog lista zakonom zabranjeno, te da na vrijeme zamijene oružne listove ili predaju oružje ukoliko ne žele produžavati ove listove.

Ona je napomenula da je rok za zamjenu oružnog lista za oružje za ličnu bezbjednost, koji je na dan stupanja na snagu važećeg zakona o oružju i municiji istekao, prvobitno bio propisan kao 31. decembar 2016. godine i da je izmjenama i dopunama zakona produžen do 30. juna prošle godine.

Izvor: SRNA