latinica  ћирилица
05/03/2018 |  10:44 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Pokrenut proces formiranja javne apoteke u Brčkom (VIDEO)

Nakon dvije godine odlaganja Јavna zdravstvena ustanova pokrenula je proces formiranja javne apoteke u Brčkom.
Apoteka - Foto: RTRS
ApotekaFoto: RTRS

Dok neki poslanici Skupštine Brčko distrikta tvrde da je razlog kašnjenja jak privatni apotekarski lobi, u javnom zdravstvu ističu da je formiranje ovakve ustanove, unaprijed osuđeno na neuspjeh.

Zahtjev Skupštine o osnivanju javne apoteke je dvije godine zamrznut? Ovih dana problem je aktuelizovan i nekoliko poslanika zatražilo je da se ova inicijativa odbaci, a 100 hiljada maraka namijenjenih za apoteku preusmjere ili da se počne sa formiranjem apoteke čije bi cijene bile mnogo povoljnije.

Poslanik Lidija Ljubojević ističe da su svi svjedoci da većina kupuje lijekove u Srbiji i Hrvatskoj, zato što su niže cijene, i to je razlog zašto su insistirali na Skupštini da se ovaj zakon realizuje.

U Zdravstvenoj ustanovi ističu da je to bio samo zahtjev koji ih nije obavezivao. Obavezni su, kažu, da skorašnju odluku Skupštine sprovedu u djelo. Tvrde da su sve javne apoteke u okruženju zatvorene, jer nisu bile konkurentne privatnim. Isto će, navode, zadesiti i Brčko.

"Mi kod nabavke lijekova nećemo imati pravo na povrat PDV-a, koji iznosi 17 odsto, marže na lijekove su 290 odsto, znači mi ćemo u startu biti uskraćeni za 17 odsto. Nama znači ostane tri odsto marže, da pokrijemo poslovanje, to je nemoguće", kazao je Dušan Stokić zamjenik direktora ЈZU, Brčko.

Za neke poslanike glavni razlog što javna apoteka već dvije godine nije formirana je jak privatni apotekarski lobi, koji itekako ima uticaja ne samo na skupštinska odlučivanja, već i u drugim institucijama sistema.

"Mislim da je Skupština zakonodavno tijelo Brčko Distrikta BiH. Ne smije dozoliti pojavu takvih anomalija, i ne smije biti saučesnik u kreiranju takvih pokušaja i uticaja kako na pojedince tako na institucije", ocjenjuje Ljubojevićeva.

Skupština je ponovo naložila da Јavna zdravstvena ustanova uradi finansijski elaborat o osnovanju javne apoteke.

Esad Kadrić predsjednik Skupštine kaže da ako mogu 52 privatne apoteke funkcionisati, onda može i jedna javna ustanova, koja bi bila primjer drugima, kako ne treba imati pretjerano velike marže.

Poslanici brčanske skupštine će za 15 dana o ovome dati svoje konačno mišljenje. Јavna apoteka u Brčkom je, kažu, na pomolu.