latinica  ћирилица
02/03/2018 |  16:16 | Autor: RTRS

Kako se riješiti suvog vazduha u kući?

Normalna količina vlage u zatvorenom prostoru tokom zime trebalo bi da bude između 30 i 50 odsto. Vlažnost se može povećati vrlo jednostavno, i to uz pomoć priručnih sredstava.
Grijanje - Foto: ilustracija
GrijanjeFoto: ilustracija

Na radijator možete staviti posudu s vodom u koju ćete dodati nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili mente. Eterična ulja imaju antivirusna svojstva i blagotvorno djeluju na disajne puteve i otklanjaju umor. Vodu u posudi mijenjajte svakoga dana.

Protiv suvog vazduha može da posluži i oprani veš koji ćete sušiti u neposrednoj blizini radijatora. Voda iz njega će tako isparavati, a istovremeno održavati vlagu u prostoriji.

Suvi vazduh možete ovlažiti i iskuvavanjem vode. Dovoljno je da u obični lonac ulijete vodu i dodate komadiće kore narandže ili limuna. Na laganoj vatri pustite da ta mješavina proključa. Para će povećati vlažnost u prostoriji, a miris citrusa raspoloženje.

Vlagu ćete stvoriti i ako neposredno nakon tuširanja ili kupanja u kadi otvorite vrata kupatila, a da bi došlo do većeg isparenja, nakon izlaska iz kade pustiti hladnu vodu.

Izvor: Agencije