latinica  ћирилица
28/02/2018 |  14:46 | Autor: RTRS

Kusturić: Oboljelima obezbijediti što veća prava

Oboljeli od rijetkih bolesti zaslužuju posebnu pažnju cjelokupnog društva, te im je potrebno obezbijediti što veća prava, poručio je vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske Dejan Kusturić.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Kusturić je istakao da su u Republici Srpskoj posljednjih godina napravljeni značajni iskoraci kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti oboljelih od rijetkih bolesti, saopšteno je iz Fonda.

"Prije 10-ak godina rijetke bolesti su bile tabu tema o kojoj se malo govorilo, a još manje znalo, a danas je situacija znatno drugačija. Svjesni smo da sve što radimo, ipak, još nije dovoljno za oboljele i njihove porodice, ali opredijeljeni smo da dalje unapređujemo zdravstvenu zaštitu, te roditelje djece sa rijetkim bolestima i oboljele pozivamo da nam u tome, kao i do sada, budu partneri", rekao je Kusturić.

U Fondu je danas, povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti, prikazan dokumentarni film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, koji dokumentuje višegodišnju borbu porodice Gajić iz Banjaluke u pronalaženju lijeka za izuzetno rijetku Laforinu bolest.

Kusturić je izrazio zadovoljstvo što je baš na današnji dan film prikazan zaposlenima u Fondu, kako bi dali doprinos jačanju svijesti o rijetkim oboljenjima i pružili podršku porodici Gajić u njihovoj nadljudskoj borbi.

"U ime Fonda i cjelokupnog zdravstvenog sistema zahvaljujem porodici Gajić za sve što čine za pronalazak lijeka za Laforinu bolest, a koji će istovremeno pomoći oboljelima i od drugih rijetkih i neuroloških oboljenja", rekao je Kusturić.

Snježana Gajić, majka djece oboljele od Laforine bolesti, zahvalila je Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske što je omogućio da se film prikaže na Međunarodni dan rijetkih bolesti.

"Borba roditelja djece oboljele od rijetkih bolesti je decenijska, teška i svakodnevna, ali i svi vi ste dio te borbe. Očekujemo ove godine lijek za Laforinu bolest, ali tu se naša borba ne završava, jer će se i dalje morati raditi na unapređenju lijeka", rekla je Gajićeva.

Autor filma Denis Bojić istakao je da je porodica Gajić uspjela da pokrene tim svjetskih naučnika i da je uradila nešto što nije uradila nijedna farmaceutska kompanija, vlada i država.

"Na današnji dan se podsjećamo rijetkih oboljenja, a za pojedince i porodice oboljelih ovo je samo jedan dan u nizu u kojem oni vode bitku. Ovdje smo da im pružimo ruku podrške i da se podsjetimo šta život sam po sebi jeste", rekao je Bojić.

Iz Fonda podsjećaju da su oboljeli od rijetkih bolesti u Republici Srspkoj oslobođeni plaćanja participacije i troškove njihove zdravstvene zaštite u potpunosti finansira FZO Srpske.

Izvor: SRNA