latinica  ћирилица
28/02/2018 |  11:03 | Autor: RTRS

Grip najviše pogodio djecu

U Republici Srpskoj prijavljena su 3.964 oboljela lica od akutnih respiratornih infekcija i 2.021 oboljeli od gripa, što se uklapa u očekivani trend javljanja za ovaj period u sezoni, rečeno je Srni u Institutu za zaštitu zdravlja.
Dom zdravlja - Foto: SRNA
Dom zdravljaFoto: SRNA

Od gripa je najviše oboljelo školske i predškolske djece.

Od početka praćenja sezone, registrovano je ukupno 48.983 akutne respiratorne infekcije i 17.877 oboljenja sličnih gripu.

U bolnicama Republike Srpske u posljednjih sedam dana prijavljena su 22 slučaja teške akutne respiratorne infekcije, što je najveći broj u toku jedne sedmice do sada, a od početka nadzora prijavljeno je ukupno 110 oboljelih, dok smrtni slučajevi do sada nisu registrovani.

"Zbog očekivanog povećanja obolijevanja od svih respiratornih infekcija i prisutnosti virusa gripa u cirkulaciji, nalazimo se u vrhu sezone, s tim da se i dalje očekuje obolijevanje od gripa i svih drugih respiratornih infekcija", istakli su u Institutu.

S ciljem kontrole pojave, smanjenja prenosa i širenja gripa i drugih respiratornih infekcija u ovom periodu, neophodno je provjetravati prostorije više puta dnevno, izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru, veće skupove i bliske kontakte sa drugim osobama, fizičku aktivnost prilagoditi uzrastu i boraviti na čistom vazduhu, garderobu prilagoditi spoljnjim vremenskim prilikama.

"Neophodan je i higijensko dijetetski režim, ishrana prilagođena uzrastu i potrebama, korištenje toplih napitaka, sa dosta voća i povrća, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom. U slučaju respiratonih infekcija izbjegavati kućne ili bolničke posjete, a ukoliko se pojavi bolest, uz simptomatsku terapiju, potrebno je mirovanje do potpunog oporavka, i ako bude pogoršanja stanja obavezno se javiti nadležnom ljekaru", naveli su u Institutu.

Izvor: SRNA