latinica  ћирилица
26/02/2018 |  09:01 | Autor: RTRS

Grubeša: Svjedoci najslabija karika u suđenjima

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša rekao je da istražni organi treba da utvrde i procesuiraju one koji krivičnim djelima vrše pritisak na svjedoke ili svjedoke koji svojim iskazom počine krivično djelo krivokletstva.
Јosip Grubeša - Foto: klix.ba
Јosip GrubešaFoto: klix.ba

Grubeša je istakao da su svjedoci uvijek najslabija karika kod utvrđivanja činjeničnog stanja i građenja slučaja, posebno u krivičnim predmetima jer za razliku od drugih dokaznih sredstava ljudi uvijek imaju mogućnost mijenjanja iskaza, davanja lažnih iskaza i slično, pa se slučajevi ne smiju zasnivati na takvim dokazima.

On je naveo da Tužilaštvo BiH i dalje ima veliki broj predmeta ratnih zločina, te da je cilj revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina da budu procesuirani najsloženiji i najprioritetniji predmeti u Sudu i Tužilaštvu BiH, a ostali predmeti pred pravosudnim organima entiteta i Brčko distrikta do kraja 2023. godine.

"Osim u 2012. godini kada je ustupljeno više od 200 predmeta ratnih zločina, dinamika prenosa predmeta nije bila adekvatna, naročito ako se uzme u obzir da je u isto vrijeme došlo do preuzimanja značajnog broja predmeta od entitetskog i pravosuđa Brčko distrikta", rekao je Grubeša za "Glas Srpske".

On je naveo da je rad sudija i tužilaca u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, te da je neophodno da se ovaj institut koristi u punom kapacitetu i da bude oruđe da bi prepoznali eventualne zastoje u procesuiranju predmeta i da se napravi razlika da li je riječ o ljudskom faktoru ili postoje objektivni razlozi za koje se uvijek može naći rješenje.

Grubeša je naglasio da je vladavina prava ključna za napredak BiH na putu prema EU i da svi akteri moraju zajedno raditi na uspostavljanju efikasnog pravosuđa u koje će građani imati povjerenja.

"Kada prestanemo pravosuđe gledati kao oruđe za postizanje političkih ciljeva, kao što to, nažalost, neki rade, tada ćemo naći zajednički jezik u kom pravcu treba reformisati pravosuđe", zaključio je Grubeša.

Izvor: SRNA