latinica  ћирилица
25/02/2018 |  11:32 | Autor: RTRS

Pobijedite nesanicu i napetost

Februar je mjesec u kojem ljudi najčešće pate od nesanice, a pospanost, bezvoljnost i umor su samo neki od simptoma. Nesanica može dovesti i do niza zdravstvenih problema ukoliko se ne liječi. Kako ju je najlakše izlečiti?
Nesanica (foto:narodnilijek.com) -
Nesanica (foto:narodnilijek.com)

Studija britanskog Centra za san, sprovedena na 21.000 ljudi, pokazala je da je za lošiji kvalitet sna odgovorna kombinacija više faktora. Na prvom mjestu su dugi, mračni i hladni dani, manjak svježeg vazduha u zagrijanim domovima i nedostatak kretanja. Na to treba dodati i stres koji je neminovan kao posljedica "praznih džepova poslije praznika", "izduvanosti" od veselja i praznovanja.

Lijek bi trebalo potražiti u našim biljkama - valerijani, matičnjaku i nani. Mnogobrojne blagodeti ne samo što se kriju u svakoj biljci ponaosob već i u njihovoj kombinaciji.

Osim što obezbjeđuje miran san, valerijana podstiče pravilan rad srca, stoga je odličan prirodni lijek za smirenje. Čak je i savremena nauka dokazala njenu efikasnost i bezbjednost korišćenja u borbi protiv stresa. Vrlo je efikasna i kao biljni lijek za PMS, bolne i neredovne menstruacije. Njeno umirujuće dejstvo opušta mišiće i oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem.

Potrebno je ustanoviti šta je to što izaziva nesanicu. Ukoliko je uzrok napetost, tada pomaže matičnjak. Smatra se i antioksidantom, pa osim umirujućeg dejstva pomaže oboljelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju svoje pamćenje i koncentraciju. U kombinaciji sa valerijanom dokazano je da ima podjednaku efikasnost kao lijek za smirenje.

Tu je i nana, prirodni analgetik koji pomaže kod svih vrsta boli. Јedno od njenih primarnih svojstava je ublažavanje stresa - nana sadrži triptofan iz kojeg se sintetiše serotonin, hormon koji podiže raspoloženje. Smanjuje i glavobolje i želudačne probleme uzrokovane stersom, a konzumiranje nane pred spavanje umiruje organizam i pomaže da se lakše uspavate.

Kombinacija bilja suvog ekstrakta korijena valerijane, lista matičnjaka i lista nane ne izaziva zavisnost, a umiruje i ublažava simptome nervoze, kao što su uznemirenost, razdražljivost, i tenzija zbog mentalne napetosti. Takođe pomaže i kod lakših oblika nesanice.

Kombinacija ovih prirodnih sastojaka može biti prvi korak ka savlađivanju ovog prevrtljivog neprijatelja.

Izvor: B92