latinica  ћирилица
20/02/2018 |  12:50 | Autor: RTRS

Јačati reginalnu saradnju radi sprečavanja zaraznih bolesti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da regionalna saradnja koja razvija mehanizme za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti može da bude bolja uz efikasniju razmjenu znanja i vještina.
Istraživanja (Foto: Flickr/Lwp Kommunikáció) -
Istraživanja (Foto: Flickr/Lwp Kommunikáció)

Bogdanić, koji u Podgorici učestvuje na sastanku ministara iz zemalja jugoistočne Evrope o imunizaciji, naglasio je da boljoj saradnji može da doprinese regionalno usaglašavanje aktivnosti u programima imunizacije.

- Tu je veoma važan i mogući regionalni okvir nabavke imunizacijskih sredstava sa minimumom troškova, a maksimumom kvaliteta - rekao je Bogdanić.

Cilj sastanka, koji organizuju Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, jeste razmjena iskustava i razgovor o važnosti vakcinacije kao kritične javno-zdravstvene intervencije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Prepoznajući značaj imunizacije u smislu zdravstvene, socijalne i ekonomske koristi, učesnici sastanka razmatraju izazove i mogućnosti zemalja jugoistočne Evrope.

Na sastanku u Podgorici, osim Bogdanića, učestvuju premijer Crne Gore Duško Marković, crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović, regionalni direktor SZO za Evropu Žužana Јakab, kao i predstavnici zdravstvenog sektora iz Albanije, BiH, Bugarske, Izraela, Makedonije, Malte, Moldavije, Rumunije, Srbije i Hrvatske.

Izvor: SRNA