latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:45 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Srpska treba svog izvoznika za meso u Tursku (VIDEO)

Nakon mjesec i po zastoja, nastavljen je otkup i izvoz tovne junadi iz BiH za Tursku. Stočari iz Srpske tvrde da su oštećeni, jer otkup obavljaju isključivo firme iz FBiH, pa je bilo manipulacija i mešetarenja.
Izvoz mesa - Foto: RTRS
Izvoz mesaFoto: RTRS

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kažu da ne mogu uticati na izbor izvoznika, jer je pravo kupca da bira isporučioca, ali da je od dva otkupljivača jedan iz Srpske. U toku su pregovori sa Turskom o slobodnoj trgovini.

Stočari u Srpskoj zavise od otkupa i izvoza za Tursku, pa im se jednoipomjesečni zastoj "obio o glavu".

Farmer Savo Bakajlić kaže da su neka tovna junad prešla određenu kilažu i već kritična situacija sa njima. Smatra da su sve firme koje su izvozile meso manipulisale.

Kada grlo dostigne potrebnu težinu, a ne proda se, svaki naredni dan stvara gubitke stočarima. Zbog nesigurnog plasmana pojedini su prekinuli proizvodnju .

Јovica Mijatović kaže da bi se bavio tovom junadi, ako bi imao siguran plasman, te ako bi bilo više otkupljivača, što bi obezbijedilo neku vrstu tržišne utakmice.

Iako je počeo otkup mesa i u prijedorskom Impru koji je u vlasništvu Agroholdinga iz Cazina, stočari smatraju da bi Srpska trebalo da ima svog izvoznika mesa u Tursku, za šta mnogi ispunjavaju uslove.

Stojan Marinković, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Srpske, kaže da je počeo otkup i u Srpskoj, prije svega u Impro Prijedor. Navodi da stočari moraju da čekaju izvjestan period da vide o kojim količinama je riječ i da li će cijena biti odgovarajuća.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je za Srnu da Srpska ima najviše koristi od izvoza mesa u Tursku, jer je u prethodne dvije godine 65 odsto živih grla otkupljeno iz Srpske.

"Ministarstvo ne može uticati na izbor izvoznika, jer je suvereno pravo kupca ko će mu isporučivati meso. Od sadašnja dva isporučioca jedan je iz Republike Srpske. Kompanija Impro Prijedor ima dozvolu za izvoz 2 .00 tona goveđeg mesa."

Ove godine dogovoren je izvoz 10.000 tona junećeg mesa za Tursku, a u toku su pregovori o slobodnoj trgovini.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da to znači da svako može da nađe partnera u Turskoj da mu prodaje meso, a ne da bude jedan otkupljivač.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača kažu da je apsurdno to što se kod nas proizvodi samo 30 odsto junećeg mesa od ukupnih potreba BiH. Izvozi se najkvalitetnije meso, a uvozi ono sumnjivog kvaliteta koje koristi naše stanovništvo. Ministarstvo poljoprivrede Srpske je u više navrata od nadležnih institucija BiH tražilo da preduzmu mjere radi zaštite domaće proizvodnje. Podržali su i zahtjeve Saveza udruženja poljoprivrednika da im se obezbijedi izvoz u Tursku, a ne da taj posao radi samo jedan ili dva izvoznika iz FBiH.