latinica  ћирилица
13/02/2018 |  16:30 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Štrajk upozorenja radnika banjalučke Toplane (VIDEO)

Sindikat radnika banjalučke Toplane, uz podršku republičkog Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti, održao je štrajk upozorenja ispred kapije preduzeća.
Banjaluka - Štrajk upozorenja radnikaToplane - Foto: SRNA
Banjaluka - Štrajk upozorenja radnikaToplaneFoto: SRNA

Od nadležnih traže garancije za rješavanje statusa radnika nakon formiranja nove toplane. Iz Grada Banjaluka, koji je osnivač i vlasnik Toplane, poručuju da će voditi odgovornu politiku kako prema radnicima ovog preduzeća, tako i prema sugrađanima kojima su dužni da obezbijede stabilno snabdijevanje toplotnom energijom.

Radnici banjalučke Toplane očekuju da formiranjem novog preduzeća niko od njih neće ostati bez posla. Zabrinuti su za egzistenciju, jer, kažu, nisu dobili zvaničan stav o eventualnom proglašavanju viška radnika ili otkazima. Upravu pozivaju na odgovornost.

Povjerenik za sindikalna pitanja Toplane Vukašin Tintor rekao je da za ovakvu situaciju odgovornost ima uprava preduzeća sa vršiocem dužnosti direktora Mićom Milovanovićem na čelu, a koja je prema Zakonu o radu bila dužna da obavještava sindikat i radnike o perspektivi preduzeća i da ih konsultuje u slučaju donošenja odluka koje će uticati na radno-pravni status radnika.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić izjavila je da granski sindikat podržava Sindikalnu organizaciju Toplane u rješavanju njihovih problema.

- Činjenica je da nova Toplana poziva neke radnike i daje im ugovore o radu, što nije po zakonu - tvrdi ona.

Iz uprave Toplane danas se nisu oglašavali. Iz Gradske uprave poručuju da će nova Eko toplana zapošljavati oko 60 radnika, a najveći dio njih će preći iz stare Toplane.

"Tehnološki višak koji čini oko 30 radnika uglavnom je iz kategorije administrativnih radnika, a Toplana je u saradnji sa sindikatom pripremila plan i program otpuštanja, prema kojim će biti ispunjene sve zakonske obaveze. Grad Banjaluka, kao osnivač i vlasnik Toplane, mora voditi računa o stanju javnih finansija i interesa svih građana", saopšteno je iz Gradske uprave.

Okupljeni ispred kapije Toplane tvrde da Eko toplana ne može sama da grije grad.

- U ovom momentu kapaciteti i stare i nove toplane rade i zbog toga smatramo da nema potrebe za viškom radnika - kaže Tintor.

U saopštenju iz Gradske uprave navode da je Eko toplana još u probnom režimu rada. Poslije puštanja u rad cjelokupnog kapaciteta, kažu, postrojenja stare Toplane neće biti korišćena u sistemu daljinskog grijanja i služiće isključivo kao rezervna varijanta.