latinica  ћирилица
13/02/2018 |  16:27 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo- Opozicija suzdržana o Akcionom planu (VIDEO)

Akcioni plan za otklanjanje nedostataka koje je Glavna služba za reviziju Јavnog sektora Republike Srpske utvrdila za 2016. godinu, dajući mišljenje s rezervom radu administracije grada Istočno Sarajevo, usvojen je uz uzdržanost opozicionih stranaka, zbog izostanka odgovora o licima odgovornim za nepravilnosti.
Istočno Sarajevo, skupština - Foto: RTRS
Istočno Sarajevo, skupštinaFoto: RTRS

SNSD i DNS bili su uzdržani i pri izjašnjavanju o izmjenama odluke o gradskim komunalnim naknadama. Sedmočlani opozicioni blok u gradskoj skupštini Istočnog Sarajeva smatra da su prije stavljanja na dnevni red odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnim naknadama, bile neophodne konsultacije sa administracijama u šest gradskih opština. Ali, prevagnuli su glasovi 31 odbornika vladajuće većine, kao i kod većine usvojenih odluka i izvještaja koji su se našli na dnevnom redu današnje sjednice.

Akcioni plan za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka prema izvještaju Glavne službe za reviziju za 2016. godinu obiman je dokument, mada vladajuća koalicija ocjenjuje da je proceduralne greške lako otkloniti i da su dobrim dijelom već otklonjene.

- Riječ je o određenim pravilnicima koje treba ažurirati, angažovanju volontera, radu potrošačkih jedinica gradske razvojne agencije i turističke organizacije - navodi predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Signal da problemi nisu bezazleni, opozicija crpi i iz naziva dokumenta - "Akcioni plan", a ne "Prijedlog mjera"...

Aleksandar Glavaš (DNS) kaže da su podsjetili da ima problema i sa radom gradskih razvojnih agencija, jer, tvrdi, koje ne da ne rade ništa, nego rade pogrešno.

Damjan Škipina (SNSD) naveo je problem broja volontera čiji se rad finasira, a koji uglavnom pripadaju određenim političkim opcijama. Naveo je i da je potrebno da Grad mora više da sarađuje sa lokalnim zajednicama.

Donošenje odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnim naknadama, kako tvrdi predsjednik gradske skupštine, bilo je noeophodno, jer Poreska uprava više nema mogućnosti da evidentira pravne subjekte.

Bez rasprave, prihvaćena je Informacija o preventivnom djelovanju protiv zloupotrebe droge i opojnih sredstava na području grada Istočno Sarajevo. Konstatovano je da su nadležnosti grada ograničene i apelovano na policiju i centre za socijalni rad da se više angažuju na suzbijanju ove pošasti.