latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:59 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

U Bijeljini nedostaju stolari i varioci (VIDEO)

Preduzeće za proizvodnju baštenskog namještaja "Poli-garden" iz Crnjelova kod Bijeljine jedno je od uspješnih preduzeća, koje kompletan asortiman izvozi na tržište zapadne Evrope.
Varioci - Foto: RTRS
VariociFoto: RTRS

Međutim, i oni se suočavaju sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, prije svega stolara i varilaca. Interesantno je da su na evidenciji bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje čak 102 varioca.

U preduzeću "Poligarden" 20 zaposlenih svake godine proizvede između 10.000 do 15.000 stolova i stolica za bašte i ostale opreme za ugostiteljstvo. Trude se da svake sezone odgovore potrebama tržišta što podrazumijeva i nove modele i dizajn, za šta je potrebna školovana i obučena radna snaga, a prije svega stolari i varioci.

"Ima nas, relativno dobro završavamo i sve te probleme rješavamo. Јeste problem, skoro svaki mjesec po jedan putuje za Njemačku, Austriju i to je generalno problem u državi. Odlaze varioci, stolari ,sve vrste od običnog fizičkog radnika do bilo kojeg drugog koji zna šta da radi ide vani", istakao je vlasnik "Poligardena" Dobrica Narančić.

Mnogim privatnicima nevjerovatno zvuči podatak da se čak 102 varioca nalaze na evidenciji bijeljinske filijale za zapošljavanje. Mnogi od njih do ovog zvanja došli su prekvalifikacijom kako bi se brže zaposlili, ali poslodavci i dalje imaju problem sa ovim kadrom. U "Poligardenu" spremni su da pruže svu potrebnu pomoć onima koji žele da rade.

"Dolaze mlađi momci po 18,19 godina, brzo uđu posao. Oni rade pripremu, mi sastavljamo, varimo, pripremamo svi zajedno, pomažemo se. To je stvar rutine, kad se uđe u rutinu, sve se može", naveo je radnik Stjepan Kojić.

Deficitarni su i stolari. Dragan Barbulić već deset godina radi u ovom preduzeću u odjeljenju za proizvodnju drveta. 

"Radim sa specifičnom vrstom drveta. To je bagrem koji je veoma težak za obadu i iziskuje više ručnog posla nego mašinskog, jer ga je teško obraditi. Sve mora biti kvalitetno, jer ide za evropsko tržište. Oni su zahtjevni, a i mi ne bi opstali da ne pravimo kvalitetnu robu", naglasio je Barbilić.

Radnici zadovoljni i platom i odnosom poslodavca.

"Vodio nas je na more, imali smo večere za Novu godinu. Za svaki kraj godine imamo bonuse, nagrađuje nas,satnicama, uglavnom je dobro", kaže radnik Siniša Karaman.

Karakteristika proizvoda koji se izrađuju u "Poligardenu" jeste postojanost i to što nema roka trajanja. Upravo to je i njihova želja, da ovo uspješno preduzeće i dalje čvrsto stoji na svojim nogama.