latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:47 | Autor: RTRS

U Јapanu proizveli banane sa jestivom korom (VIDEO)

Јedino za šta su doskora kore od banana bile dobre su za komične situacije i kompostiranje, ali ne i za jelo. Međutim, čini se da je jedna farma u Јapanu to promijenila i, zahvaljujući čudnoj metodi, proizvela bananu sa jestivom korom.
Banana sa jestivom korom (Foto: D&T Farms) -
Banana sa jestivom korom (Foto: D&T Farms)

Tehnika koju koristi D&T farma za stvaranje Mongej banane zove se "zamrzavanje, otapanje, buđenje" (freeze thaw awakening). Proces uključuje polaganje stabala banana u okruženju koje je skoro minus 60 stepeni Celzijusa, a zatim se stabla prebacuju sa još zrelim bananama na umjereniju klim. Upravo ta promjena temperature navodno ubrzava rast ploda i stanjuje koru, zbog čega na kraju dobijete bananu s jestivom korom.

Kako piše Fox news, ljudi koji su probali ovu bananu kažu da je slađa od normalne banane jer ima oko 5 grama šećera i ima "vrlo jak tropski okus" sličan ananasu. Sama kora ima ukus sličan zelenoj salati.

Iako ističu da kora nema "čudnu teksturu" i "da ju je prilično lako jesti", jedan od njih rekao je da je ukus pomalo gorak, iako ne toliko kao kod kore klasične banana, koju je takođe probao.

Ove banane koštaju oko šest dolara po komadu i mogu se kupiti jedino u gradu Okajami.