latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:10 | Autor: RTRS

Budimir: Hrvatska Srbima duguje milijarde evra

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je da je hrvatski premijer Andrej Plenković u velikoj zabludi kada smatra da bi Hrvatska profitirala otvaranjem pitanja ratne odštete, jer je realno očekivati da bi ta zemlja trebalo da isplati desetine milijardi evra ratne odštete Srbiji i Srbima.
Milojko Budimir - Foto: SRNA
Milojko BudimirFoto: SRNA

Budimir je izjavio za Srnu da se vrijednost evidentirane privatne imovine koja je ostala iza Srba izbjeglih iz Hrvatske, prema nezvaničnim podacima, procjenjuje na 30 milijardi evra.

"Zvaničnih podataka još nema, jer Srbija nije napravila procjenu na osnovu evidencije koju je izvršila još 1996. godine", ukazao je Budimir.

On je podsjetio da je popis imovine Srba izbjeglih iz Hrvatske tada organizovalo Odjeljenje za sukcesiju Saveznog ministarstva pravde SR Јugoslavije, a da su prognani na formularima u njih upisali svoju imovinu.

"Tada je evidentirano 76.000 zahtjeva privatnih lica, kao i firmi, ali se taj spisak kasnije nije ažurirao, što znači da se nisu unosili podaci o vraćenoj imovini, pa je sada teško dobiti informaciju o tome da li se i šta od imovine vratilo prognanim Srbima", rekao je Budimir.

On je ukazao da je, prema procjeni koju je dao bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić, a na osnovu podataka Komiteta za zaštitu prava i interesa raseljenih lica kao i iz evidencije Saveznog ministarstva pravde, u vlasništvu Srba u Hrvatskoj bilo oko 18 miliona kvadratnih metara građevinskog prostora, od čega 14 miliona stambenog i četiri miliona kvadratnih metara poslovnog prostora.

"Posebno je važan podatak da su Srbi u Hrvatskoj do rata imali oko 600.000 hektara zemljišta", rekao je Budimir i dodao da su, kada je riječ o pokretnoj imovini, Srbi ostali bez oko 400.000 poljoprivrednih mašina, 64.000 vozila, oko 440.000 opremljenih spavaćih i dnevnih soba, kuhinja i trpezarija kao i 760.000 raznih kućnih aparata i tehničkih uređaja.

Prema njegovim riječima, Srbi su ostali i bez oko 980.000 grla krupne stoke, oko 18 miliona čokota vinove loze, osam miliona stabala voćki, 120.000 košnica, bez umjetničkih predmeta i dragocjenosti.

"Prilikom evidentiranja imovine Srba ukupno je prijavljeno 180 miliona tadašnjih njemačkih maraka i 3,5 milijardi dinara u hrvatskim poslovnim bankama i 600 miliona dinara u hartijama od vrijednosti", naveo je Budimir samo dio onog što su Srbi "ostavili" Hrvatskoj.

Izvor: SRNA

Budimir je upozorio da Hrvatska izbjegava nadoknadu štete za uništenu nepokretnu imovinu jer u svom maniru izigrava zakone.

"Sudovi u Hrvatskoj to čine tako što izbjegavaju mogućnost da se kao uzročnik štete prikaže aktivnost vojske i policije i sugeriše oštećenim da preinače tužbe, te navedu da su im kuće srušene u aktu terorizma i nasilja. Poslije toga hrvatski sudovi donose odbijajuće presude jer se za tako nastalu štetu primjenjuje Zakon o odgovornosti za štetu nastalu usljed terorizma koji predviđa obnovu, pa se zbog neosnovnosti, tužbeni zahtjevi odbijaju", rekao je on.

Budimir, koji danas učestvuje na velikoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, čiji je počasni gost predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zaključio je da je važno riješiti sva otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, a da je Hrvatska u zabludi kada smatra da bi na nekim od njih, poput naknade ratne štete, mogla profitirati.