latinica  ћирилица
13/02/2018 |  10:12 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

"Gardijan" ponovo o Srpskoj - Sada pišu o "nelegalnom naoružavanju"

Nakon tačno mjesec dana britanski list "Gardijan" ponovo je pisao o Republici Srpskoj kao faktoru nestabilnosti u BiH. Dodik: Ovim potezima Gardijana se preusmjerava fokus od osnovnih bezbjednosnih problema u BiH
Gardijan -
Gardijan

Gardijan je ponovo objavio članak o navodnom nelegalnom naoružavanju u Republici Srpskoj. List navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske kupilo 2.500 automatskih pušaka. Ovakav potez britanski medij smatra zabrinjavajućim zbog evidentnog uticaja Rusije na Republiku Srpsku.

Dalje se navodi kako će oružje Republici Srpskoj isporučiti Srbija i to u martu, odnosno sedmicu prije otvaranja Centra za obuku MUP-a Srpske u kojem će obuku entitetskih specijalaca vršiti operativci iz Rusije.

Britanski medij navodi da oružje stiže u trenutku kada je upitna dugoročna stabilnost BiH i pri tome podsjećaju na ustavno uređenje koje je određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik u januaru demantovao pisanje "Gardijana"

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, demantovao je prošlomjesečno pisanje "Gardijana".

Ovaj list je 12. januara obajvio članak pod nazivom "Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste".

"Zabrinuti smo zbog činjenice da su novine poput čuvenog "Gardijana" citirale novinski sajt iz Sarajeva, bez ozbiljne provjere činjenice ili traženja komentara od strane administracije Republike Srpske. Reciklirana priča rizikuje štetu stabilnosti i bezbjednosti BiH, poslijeratne zemlje koja je još uvijek u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti", navodi se u pismu predsjednika Srpske.

Ovim potezima "Gardijana" se preusmjerava fokus sa osnovnih bezbjednosnih probelma u BiH, naglasio je Dodik.

"Mi smo zabrinuti zbog toga što takvi članci potencijalno preusmjeravaju fokus daleko od osnovnih bezbjednosnih problema sa kojima se BiH suočava i koje – u našoj perspektivi – sarajevske službe bezbjednosti ne adresiraju adekvatno, a to su:
1. Prisustvo džihadističkih boraca u BiH,
2. Sve veći broj boraca ISIS-a koji se vraćaju u BiH iz Sirije i drugih ratnih zona na Bliskom Istoku i
3. Nedozvoljeni tokovi novca koji potencijalno ugrožavaju stabilnost i bezbjednost Republike Srpske, BiH i šireg regiona."