latinica  ћирилица
13/02/2018 |  09:35 | Autor: RTRS

Novac za čuvanje posmrtnih ostataka u džepovima privatnika?

Bivši član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić tvrdi da će 600.000 KM, koje je taj institut raspodijelio firmama u Federaciji BiH za čuvanje posmrtnih ostataka za ovu godinu, opet otići u džepove privatnika i firmi poput Komemorativnog centra u Tuzli.
Milutin Mišić - Foto: SRNA
Milutin MišićFoto: SRNA

Mišić upozorava da je privremeni Upravni odbor Instituta donio takvu odluku, iako tek treba da bude usvojen pravilnik kojim bi bila definisana i verifikovana podjela tog novca, a u čemu treba da učestvuje i novi Kolegijum direktora te institucije.

"Ovo ne bi bilo sporno da su sredstva dijelili kada bude donesen novi pravilnik, koji treba da usvoji Savjet ministara, ali taj dokument još nije izašao ni iz Upravnog odbora. Raspodjela novca bez pravilnika je nezakonita", rekao je Mišić za "Glas Srpske".

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH formiran je 2016. godine, nakon što su njegovi dotadašnji članovi, uključujući Mišića, razriješeni, jer nisu htjeli da donesu odluku o raspodjeli novca koji je sada podijeljen dok ne bude utvrđen tačan broj posmrtnih ostataka na čuvanju.

Mišić navodi da odluku o plaćanju čuvanja tijela ne bi trebalo donositi prije završetka revizije u kosturnicama, jer "niko nikada nije utvrdio tačan broj posmrtnih ostataka, niti se zna šta se plaća".

On kaže da je ugovor za identifikacioni projekat "Krajina" napravila Međunarodna komisija za nestala lica i prebacila obavezu plaćanja na Institut za nestala lica, iako niko ne zna šta se tu plaća.

"Taj ugovor potpisao je član Kolegijuma direktora Instituta Amor Mašović, a mi nikad nismo znali koliko je zaprimljeno tijela. Za to vrijeme Komemorativni centar u Tuzli fakturiše po svojoj volji", rekao je Mišić i dodao da je sporna i u fakturama navedena cijena od 59 feninga po tijelu, te da su u manipulacijama u vezi s tim nezakonito zgrnuti milioni KM.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić kaže da se čuvanje tijela po pravilu naplaćuje 59 feninga, mada to ne mora biti isključivo, te da najviše novca za to odlazi Komemorativnom centru Tuzla.

On je naveo da je proces revizije kosturnica usporen zbog preseljenja laboratorije Međunarodne komisije za nestala lica BiH u Hag, te je izrazio očekivanje da će izvještaj o tome biti podnesen početkom maja.

U Republici Srpskoj se čuvanje posmrtnih ostataka iz proteklog rata ne naplaćuje.

Izvor: SRNA