latinica  ћирилица
13/02/2018 |  07:41 ⇒ 14/02/2018 | 08:25 | Autor: RTRS

NSRS usvojila odluku o zaduženju od 47 miliona evra za autoput Banjaluka-Doboj (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku odluku o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra, radi obezbjeđenja dodatnih sredstava potrbnih za završetak izgradnje tog auto-puta.
NS RS - Foto: RTRS
NS RSFoto: RTRS

Usvojen je zaključak, koji su predložili poslanici skupštinske većine, prema kojem se zadužuje Vlada Srpske da u roku ne dužem od 30 dana obavijesti Narodnu skupštinu o visini iznosa vlastitih sredstava koje su "Auto-putevi Republike Srpske" uložili u projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj sa prikazivanjem svih troškova uloženih sredstava.

Poslanici su usvojili Zakon o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije po hitnom postupku, jer je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je nakon glasanja okončao drugi dio 23. redovne sjednice i zakazao nastavak zasjedanja za utorak, 20. februar, sa početkom u 10.00 časova.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske prekinuta je rasprava o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske"

Ranije, u raspravi o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu restrukturiranja Željeznica Republike Srpske, po hitnom postupku, poslanici vladajuće većine istakli su da je neophodno restrukturisati "Željeznice" s ciljem stabilizacije, dok poslanici opozicije smatraju da je nepotrebno kreditno zaduženje od 51,3 miliona evra.

13.40 - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas da opozicija pogrešno tumači dokumente o zaduženju, te da je neminovnost restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske".

"U proces restrukturisanja maksimalno mora biti uključen nadležni sindikat. Neće biti velikog otpuštanja radnika u 'Željeznicama', već će većina zaposlenih ostvariti uslove za penziju ili prekinuti radni odnos uz otpremnine", rekao je Žunić u Narodnoj skupštini u raspravi o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske".

On kaže da osuđuje zapošljavanje u javnim preduzećima po partijskoj liniji.

Poslanik SRS Srpske u Narodnoj skupštini Milanko Mihajilica tvrdi da su "Željeznice Republike Srpske" 2005. godine pozitivno poslovale, dok sada posluju sa gubicima koji su veći od 250 miliona KM.

Prema njegovom mišljenju, u Srpskoj ne smije više biti zaopošljavanja na osnovu partijske pripadnosti.

12.26 - Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović istakla je danas da je DNS opredijeljen za rješavanje problema u "Željeznicama Republike Srpske", odnosno restrukturisanje preduzeća s ciljem stabilizacije i finansijske održivosti.

Ona je, u raspravi o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" po hitnom postupku, navela da oni koji ne upravljaju dobro javnim preduzećima moraju biti smijenjeni, a ukoliko čine kriminalne radnje procesuirani.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da su "Željeznice Republike Srpske" propalo preduzeće koje je već ispunilo uslove za stečaj, jer je kumulativni gubitak prešao vrijednost iznosa kapitala.

11.02 - Zaduženje od 51,3 miliona evra predviđeno je Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske", koja je pred poslanicima parlamenta Srpske po hitnom postupku.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske prijedlog ove odluke, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić istakao je da je cilj projekta unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti "Željeznica Republike Srpske".

"Svrha vlasničkog restrukturisanja je i obezbjeđenje stoodstotnog vlasništva Republike Srpske nad akcijskim kapitalom `Željeznica`, s obzirom na to da je i u prethodnom periodu Srpska bila jedini vlasnik koji je posredstvom subvencija pomagao poslovanje preduzeća, što se očekuje u budućem periodu, a na ulaganja manjinskih akcionara se ne može računati", rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, organizaciono restrukturisanje biće sprovedeno smanjenjem broja zaposlenih, razdvajanjem poslova infrastrukture na računovodstveno i upravljački potpuno odvojene organizacione cjeline, te formiranjem profitnih centara od pojedinih organizacionih dijelova preduzeća.

Trninić je naglasio da je planirano da broj zaposlenih bude smanjen za 1.000 radnika, i to 500 do kraja ove godine i preostalih 500 do okončanja procesa restrukturisanja.

"Svrha organizacionog restrukturisanja je postizanje optimalne organizacione strukture složenog sistema kao što su `Željeznice`, te optimalne strukture i broja zaposlenih. Nastoji se broj zaposlenih svesti na optimalan nivo, koji je potreban za funkcionisanje ovog sistema, uzimajući u obzir i modernizaciju i informatizaciju, kojima bi se smanjila potreba za brojem izvršilaca na određenim radnim mjestima", dodao je Trninić.

Poslanici su sinoć razmatrali Vladin prijedlog o davanju saglasnosti na zaduženju od 47 miliona evra, od Evropske investicione banke, za završetak radova na autoputu Banjaluka-Doboj.

Poslanici vladajuće većine predložili su zaključak kojim se obavezuje Vlada da u roku od 30 dana obavijesti parlament o tome koliko je sredstava preduzeće "Auto-putevi Srpske" uložilo u projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

Izvor: RTRS/SRNA