latinica  ћирилица
12/02/2018 |  16:07 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Sokolački poljoprivrednici tužili opštinu; Ostali bez premija (VIDEO)

Većina sporova u 65 sudskih postupaka u kojima je tužena opština Sokolac, riješena je zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ali prispjevaju nove.
SO Sokolac - Foto: RTRS
SO SokolacFoto: RTRS

Sokolački poljoprivrednici podnose tužbu, jer im se ne isplaćuju premije za otkupljeno mlijeko, a opština nije ispunila ni obavezu za subvenciju nabavke junica.

Iz opozicionog SNSD-a tvrde da su 2017. nenamjenski trošena sredstva, vraćena iz Šuma Srpske, po osnovu sječe drvnog sortimenta i da se takva situacija nastavlja i ove godine.

Pravilnik za podsticaj proizvođačima mlijeka u skladu s kojim se opština obavezala da po litru otkupljenog mlijeka plaća 0,05 pfeniga, kako tvrdi načelnik opštine Milovan Bjelica, odnosio se samo na 2013. godinu.

"Nije bilo mogućnosti ni sredstava, ali pomagali smo poljoprivrednicima nabavkom laktofriza, muzilica. Godine 2012. proizvodilo je 800 hiljada litara mlijeka, sada četiri miliona", naveo je Bjelica.

Opština Sokolac jedina u okruženju ne isplaćuje podsticaje za razvoj proizvodnje mlijeka, tvrdi odbornica SNSD-a u Skupštini opštine Snježana Kojić i za kako kaže, proizvodnju velikih količina mlijeka, zaslužni su isključivo poljoprivrednici.

"Načelnik, odnosno opština i u 2013. godini platila je samo dva kvartala. Posjedujem odluku iz 2016., gdje se odobravaju sredstava za nabavku priplodnih, steonih junica, ali nije plaćeno. Zato su ljudi tužili", objašnjava Kojićeva.

Nisu zadovoljni ni stanovnici mjesnih zajednica iz kojih se eksploatiše šuma, jer prema tvrdnjama SNSD-ovog odbornika Rade Dangubića novac Šuma Srpske, namijenjen za infrastrulturu u tim sredinama, ne troši se namjenski.

"Prošle godine dva miliona, bio je program, ali nisu bile u budžetu. Na prošloj sjednici SO kad se usvajao budžet, rekli smo da program treba biti u budžetu", rekao je Dangubić.

Bjelica kaže da ako bude odstupanja, oni će to rebalansom uraditi.

Tvrdi da se sredstvima koja Šume Srpske vraćaju lokalnim zajednicama, mogu otplaćivati i kredite, ako su namijenjeni za infrastrukturne projekte.