latinica  ћирилица
10/02/2018 |  15:59 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Kakav je pomak učinjen u oblasti ekonomskih reformi? (VIDEO)

Od usvajanja najvećeg poslijeratnog plana ekonomskih reformi u BiH, Reformske agende na svim nivoima vlasti, prošlo je više od dvije i po godine.
Privreda, porezi - Foto: RTRS
Privreda, poreziFoto: RTRS

Istraživali smo kakav je pomak učinjen u oblasti ekonomskih reformi, i to mjera koje se odnose na poresko rasterećenje privrede.

Oporezivanje rada otežava poslovanje. Poslodavci i radnici plaćaju poreze i doprinose, ali plaćaju i takse i razne takozvane parafiskalne namete.

Od zarada se, između ostalog, odbija naknada za vode, turističke zajednice, šume, zaštitu od požara, zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda i mnoge druge. Za većinu njih privrednici i ne znaju za šta služe ili gdje njihov novac odlazi.

Republika Srpska je izradila registar fiskalnih i parafiskalnih nameta, što je bila obaveza iz Reformske agende dogovorene sa Evropskom unijom. Registar sadrži 365 različitih dažbina koje plaćaju pravna i fizička lica.

Objavljivanje registra zavisi od dinamike izmjene zakona.

Izrada i usvajanje podzakonskih akata za Zakon o poreskom sistemu planirani su u martu 2018. godine.

Potom će se pristupiti analizi opterećenosti privrede i stanovništva poreskim i neporeskim davanjima iz Registra.

Na osnovu analize, Vlada će izraditi plan ukidanja ili smanjenja pojedinih davanja u junu 2018. godine

Usvajanje izmjena zakonskih i podzakonskih akata planirano je do decembra 2018. godine kako bi primjena počela od 2019.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Srpske rekao je da ono što oni očekuju, jeste da se svaki pojedinačno analizira, te da se vidi njihova svrsishodnost, način i iznos novca, koji se prikuplja na osnovu nameta iz privrede, ali i kako se troši.

"Na kraju da vidimo koji se mogu ukinuti, koji smanjiti, a sve u cilju rasterećenja privrede", naveo je Blagojević. 

U Republici Srpskoj je svega osam aktivnih preduzeća na 1.000 stanovika. Do ekonomskog rasta, povećanja broja radnika i njihovih plata vodilo bi najavljeno smanjenje oporezivanja rada, predviđeno, između ostalog Memorandumom o zajedničkim politikama od 2018. do 2020. godine Vlade i Unije udruženja poslodavaca.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić istakao je da je dogovoreno da u periodu od 2018. do 2020. godine  oporezivanje svedu na nivo iz 2008. godine.

Oporezivanje plata danas je 62 odsto, a 2008. godine bilo je 52 procenta.

Vlada je izradila Akcioni plan za realizaciju mjera u 2018. godini. Osnovu čine program ekonomskih reformi i Reformska agenda.

Tek predstoji donošenje i primjena najavljenih mjera, među kojima je izmjena više zakona. Poslovna zajednica očekuje da bi prvi efekti mogli biti vidljivi polovinom ove godine.