latinica  ћирилица
09/02/2018 |  09:12 | Autor: RTRS

Doktori podržali potpomognuto samoubistvo- burne reakcije

Većina doktora u Velikoj Britaniji i šira javnost podržala je potpomognuto samoubistvo, navodi se u seriji tekstova objavljenih u časopisu British Medical Јournal.

Više od polovine doktora slaže se da bi u određenim okolnostima trebalo dozvoliti pomoć u okončavanju života, pokazalo je istraživanje 733 doktora.

Pomoć podrazumijeva mogućnost da doktori pacijentima sa neizlječivim bolestima dostave smrtonosne lijekove ostavljajući na pacijentima da ih sami uzmu.

Britanska medicinska asocijacija zvanično se suprotstavila ovom prijedlogu.

"Razlika između naše politike i stavova ljekara ugrožava naš kredibilitet", saopštio je doktor Dejvis.

Doktorka Fiona Gadli, glavna i odgovorna urednica časopisa British Medical Јournal, ističe da velika većina britanske javnosti jeste za uvođenje ovakve vrste pomoći, što se pokazalo kao dobrom odlukom u drugim dijelovima svijeta.

"Mi podržavamo uvođenje pomoći u okončavanju života", navela je Gadli.

Protivnici donošenja ovakve odluke navode da su izneseni dokazi osporivi, piše Dejli Mejl.

"Najsigurniji zakon je onaj koji imamo, koji brani svaku vrstu eutanazije ili sličnih načina samoubistava. Zakon sprečava eksploataciju i zloupotrebu, ali istovremeno daje diskeciono pravo sudijama i tužiocima za pravdom u teškim slučajevima".

Takođe se dodaje da prioritet vlade mora biti pružanje najkvalitetnije usluge u posljednjim trenucima života, o kojoj god bolesti da je riječ.

Izvor: B92