latinica  ћирилица
08/02/2018 |  11:37 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

Kako da budete u formi bez teretane?

Mnogi ne mogu sebi da priušte odlazak u teretanu - neko nema novca, neko nema vremena, a neko jednostavno ne voli taj vid rekreacije.

Bez obzira na to koji su vaši razlozi, mi vam nudimo neke druge načine da smršate ili se samo zategnete, da budete zdravi, prije svega.

Prvo: Napravite plan

Razmislite dobro - koji vid treninga vam je najzanimljiviji? DŽoging, bicikl, preskakanje kanapa, igre s loptom, plivanje, vježbe na pilates lopti?

Kada odlučite šta će od svega toga biti vaš sport, ili ćete možda kombinovati nekoliko različitih rekreacija, napravite raspored - koliko puta nedjeljno i u koje tačno vrijeme ćete moći time da se bavite.

Raspored pravite na nedjeljnom nivou i pridržavajte ga se.

Drugo: Ne odustajte

Kontinuitet je ključ svakog uspjeha, pa i kada je vaše tijelo u pitanju. Nemojte da vas nešto spriječi da se bavite svojim sportom - čak ni glavobolja nije izgovor, a ni kiša, snijeg... i slično.

Za sve vremenske uslove postoji odgovarajuća oprema, a glavobolja često prestane već nakon prvog istrčanog kruga na stazi. Probajte - ako se bol pojačava, onda nismo u pravu i nemojte rizikovati - prekinite i vježbajte sutra.

Treće: Neka vam to postane navika

Kao što operete sudove nakon ručka, očešljate se prije nego što izađete iz svoje kuće, ugasite svjetlo, tako i vježbanje treba da postane vaša navika, skoro rutinska stvar.

To će se destiti samo ako budete uporni - prvo treba da se navikne vaše tijelo, a zatim i vaš um.

Za to vam je potrebna motivacija, i to stalna. Vizualizujte ono što želite da postignete sa svojim tijelom. Gledajte garderobu u koju sada ne možete da uđete ili vam loše stoji, i radujte se što ćete se uskoro i vi u tome šepuriti.

Četvrto: I malo je bolje nego ništa

Ako vas zadesi gust raspored na poslu, ili vas nešto drugo spriječi da vježbate onoliko koliko ste planirali, uradite svakoga dana makar 10 minuta nešto za svoje tijelo: nekoliko čučnjeva, izdržaj od minut, dva, desetak trbušnjaka.

Za takve vježbe vam je dovoljno svega nekoliko kvadrata u stanu u kojem živite, tako da izgovora nema.

Ako imate stepenište u zgradi nemojte više nikada da koristite lift, a kada imate vremena trčite gore - dolje koliko vam prija.

Peto: Ne smije vam biti dosadno

S obzirom na to da vježbate bez trenera i nadzora, dosada može biti velika prijetnja vašim treninzima. Postoji nekoliko načina da se izborite s tim.

Prije svega, ne ponavljajte svakoga dana iste vježbe. Zatim, pustite muziku koja vam prija, slušajte neku zanimljivu radio stanicu, a možete povremeno da vježbate i u nekom zanimljivom društvu.

Šesto: Male promjene za veliki napredak

Razmislite o tome koliko dugo tokom dana sjedite i kako to možete da smanjite?

Ovo su neki prijedlozi:

- idite peške na posao, ili barem nekoliko stanica ranije izađite iz prevoza, parkirajte svoj auto dalje od kancelarije
- hodajte dok telefonirate
- očistite kuću sami, bez tuđe pomoći
- kuvajte stojeći: sjeckanje, miješanje i slično može da se obavi i bez stolice
- lift ne koristite, osim kada nosite nešto teško.

Izvor: Mondo