latinica  ћирилица
05/02/2018 |  08:53 | Autor: RTRS

Zakon natjerao uvoznike i distributere butan - butan gasa da postanu vidovnjaci

Zakon o akcizama i pravilnik o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji su počeli s primjenom 1. februara, stvorili su ogromne probleme uvoznicima i distributerima propan-butana i autoplina.
Plinska boca - Foto: RTRS
Plinska bocaFoto: RTRS

Cisterne su danima na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati plin jer se boje da će prekršiti zakon. Naime, kako bi prodali plin koji će potrošač koristiti za, na primjer, grijanje ili kuvanje, uvozniku ili distributeru se na teret stavlja potencijalna krivična odgovornost ako kupac plin iskoristi za pokretanje vozila.

'Zakon je odredio da se od 1. februara prilikom uvoza propan-butana, koji se na tržištu planira prodavati za opskrbu motornih vozila, plaća trošarina u iznosu od 0,40 KM po kilogramu. To ne bi bilo sporno da prateći pravilnik nije odredio da se prilikom uvoza propan-butana koji nije namijenjen prodaji za opskrbu motornih vozila mora popuniti izjava kojom uvoznik pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da će tako uvezen propan-butan, neobrađen, oslobođen trošarine, prodavati isključivo korisnicima koji taj plin neće koristiti u automobilima.


Zbog te stavke, uvoznici su ograničeni jer uvezeni plin u cisternama ne mogu prodavati kompanijama koje se bave punjenjem propan-butana u boce. Pravilnikom je određeno i to da je teret dokazivanja utroška plina na uvozniku, čime bi uvoznik trebalo da odredi za šta će kupac koristiti propan-butan. Međutim, najveći problem je legitimacija građana prilikom distribucije propan-butana u bocama.

Distributeri najavljuju da su to samo neki od problema koji su nastali u dva dana, ali da će vikend donijeti dodatne probleme i poteškoće u poslovanju distributera propan-butana.

Izvor: Nezavisne novine