latinica  ћирилица
31/01/2018 |  14:09 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

UKC - Od raka grlića materice najčešće obolijevaju žene u dobi između 30 i 40 godina

Republika Srpska i BiH prednjače u Evropi po stopi obolijevanja od raka grlića materice, a ova opaka bolest najčešće pogađa žene u životnoj dobi između 30 i 40 godina starosti, istakli su danas predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.
UKC RS - Prevencija raka grlića materica - Foto: RTRS
UKC RS - Prevencija raka grlića matericaFoto: RTRS

Medicinski stručnjaci UKC-a ukazali su na važnost ranog otkrivanja raka grlića materice, redovne ginekološke preglede i papa test, te naglasili da UKC raspolaže svim modalitetima liječenja ovog oboljenja.

Patolog-citolog u Zavodu za patologiju UKC-a Ljiljana Latinović rekla je da su najveći rezultati u prevenciji malignih tumora postignuti u prevenciji cervikalnog karcinoma.

"To možemo zahvaliti uvođenju skrininga ovog tumora", rekla je Latinovićeva na konferenciji za novinare povodom obilježavanja sedmice borbe protiv raka grlića materice, koja se krajem januara svake godine obilježava u zemljama Evrope.

Latinovićeva je dodala da organizovani skrining ima zadatak da otkrije promjene koje prethode nastanku invazivnog karcinoma grlića materice.

Ona je navela da UKC Republike Srpske raspolaže uslugama kolposkopije i papa nalaza, a odnedavno se na listi usluga nalazi i testiranje na humane papiloma viruse.

Latinovićeva je istakla da su u posljednjih pet godina u Zavodu za patologiju UKC-a uspjeli školovati pet subspecijalista citologije, čije znanje je veliki doprinos u kvalitetnoj interpretaciji citoloških nalaza.

"Јoš veći značaj ima što znanje ovih ljudi predstavlja odličnu podlogu za edukaciju kadra koji je neophodan da bi se uopšte sprovodio skrining cervikalnog karcinoma", rekla je Latinovićeva.

Ona je naglasila da je žena prvi put stupanjem u seksualne odnose već pod rizikom da se inficira uzročnikom cervikalnog karcinoma-humanim papiloma virusima te dodala da je za razvoj bolesti potrebno od pet do 10 godina.

Specijalista ginekologije i akušerstva Miroslav Popović rekao je da se na ovoj klinici bave operativnim liječenjem pacijentkinja oboljelih od karcinoma grlića materice.

Popović je istakao da se ovi operativni zahvati mogu podijeliti na male operativne zahvate kod pacijentkinja kod kojih je na vrijeme dijagnostifikovana preinvazivna lezija i gdje je izlječenje praktično stoodstotno, te velike operativne zahvate kojih se godišnje uradi 30 do 35 kod pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom materice.

On je naveo da je prema njihovim analizama, u posljednje tri godine operisano 105 žena, najčešće u životnoj dobi između 30 i 40 godina.

Popović je rekao da je UKC jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u regionu u kojoj se radi i laparaskopsko liječenje oboljelih od karcinoma grlića materice, te naglasio da uz sve prednosti pacijentkinje idu kući za dva do tri dana iako dobiju istu radikalnu operaciju uz isti ili još bolji onkološki ishod.

On je naveo da se od zemalja bivše Јugoslavije jedino još u Sloveniji rade takve operacije.

Popović je naglasio da je UKC i kadrovski i tehnički osposobljen za tretman pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom grlića materice.

"Bez obzira na takve uslove, pacijentkinje ne treba da se opuštaju, jer rano otkrivanje dovodi do manje operacije, bolje prognoze i boljih rezultata liječenja", rekao je Popović.

On je rekao da vakcina protiv HPV-a u zemljama gdje je uvedena nije potpuno ukinula pojavu karcinoma grlića materice.

Popović je poručio da bi žene na redovni ginekološki pregled trebalo da krenu sa početkom seksualnih odnosa.

Onkolog Živko Vranješ je naveo da je u Republici Srpskoj i BiH "incidenca oko 18 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok je u razvijenim zemljama broj oboljelih ispod deset".

On je izrazio zabrinutost mortalitetom koji se kreće 15 do 16 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok je u EU 3,3 te naglasio da je to zbog toga što se oboljele žene najčešće javljaju u jednom od uznapredovalih stadijuma bolesti i gdje su rezultati liječenja znatno lošiji u odnosu na one koje se javljaju u ranoj fazi bolesti.

Vranješ je rekao da u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 180 do 200 žena, dok oko 60 oboljelih žena umre od ovog karcinoma.

On je rekao da onkološko liječenje obuhvata oboljele kod kojih se ono primjenjuje zajedno sa radioterapijom, kod oboljelih kod koji je prisutan karcinom i poslije hirurškog ili radioterapijskog liječenja, kao i kod onih koje, kako je naveo, "imaju povrat bolesti ili metastatsko širenje bolesti".

Vranješ je rekao da lijekove obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Specijalista radijacijske onkologije Goran Marošević rekao je da je "pojavnost bolesti na godišnjem nivou na 100.000 stanovnika veoma visoka".

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije pojavnost bolesti u našoj zemlji kreće oko 30, teža situacija je samo u Africi", upozorio je Marošević.

On je naglasio važnost multidisciplinarnog liječenja jer savremenom i kvalitetnom onkološkom hirurgijom, radioterapijom i hemoterapijom je smrtnost od ove bolesti 2,4 do 5,8 odsto, kao što je u Njemačkoj".

Prema njegovim riječima, u UKC-u se sprovodi kvalitetno i savremeno liječenje, ali je i dalje problem rano otkrivanje i prevencija ove bolesti.

"U Banjaluci se sprovodi najsavremenija i moderna radioterapija, kako za postoperativnu radioterapiju, tako i za radikalne tretmane. Nažalost od 180 pacijenata godišnje, lani je ih je 160 bilo na radioterapiji, što govori da je samo 20 pacijenata bilo u nekom ranom stadijumu bolesti", rekao je Marošević.

Izvor: SRNA