latinica  ћирилица
23/01/2018 |  13:28 | Autor: RTRS

Ministarstvo: Doraditi Zakon o komunikacijama BiH uvažavajući nadležnost entiteta

Predloženi Zakon o komunikacijama BiH neophodno je vratiti na doradu i usaglašavanje, a uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije - 112 zakonski urediti u skladu sa ustavom, uvažavajući nadležnosti entiteta i važećih zakona, rečeno je Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U ovom ministarstvu naglašavaju da je uvođenje pomenutog broja entitetska nadležnost, jer se operatori javnih telekomunikacionih usluga, kao i operativni centri i sva infrastruktura za hitne situacije nalaze na teritoriji entiteta, što je u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama Srpske.

Resorno ministarstvo podsjeća da su u julu prošle godine Ministarstvu komunikacija i transporta BiH uputili mišljenje na Nacrt zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH, koje je sačinjeno u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske i Republičkom upravom za civilnu zaštitu koji u okviru svojih nadležnosti tretiraju broj za hitne situacije.

S obzirom da je ovo mišljenje uvaženo samo u pojedinim stavkama koje se više odnose na tehničku prirodu i definicije koje nisu bile u skladu sa važećim zakonom, te da nisu uvažene pojedine primjedbe, Ministarstvo saobraćaja i veza je krajem oktobra prošle godine zatražilo od Savjeta ministara da povuče iz procedure Nacrt Zakona o dopunama Zakona o komunikacijama.

U obrazloženju tog zahtjeva navedeno je da određeni statovi ovog zakonskog rješenja nisu prihvatljivi, jer isključuju učešće entiteta i Brčko distrikta u donošenju podzakonskih akata koji uređuju njihove poslove i radne zadatke za koje su nadležni.

"Prijedlog je u suprotnosti sa članom 14 Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, kojim se definiše obaveza saradnje i koordinacije Ministarstva bezbjednosti BiH sa nadležnim entiteskim organima u oblasti zaštite i spasavanja i predstavlja prenos nadležnosti i u suprotnosti je sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama", naveli su iz Ministarstva saobraćaja i veza u obrazloženju.

Iz ovog ministarstva podsjećaju i da je na sjednici Savjeta ministara 31. oktobra prošle godine utvrđen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH, uz prihvaćene sugestije ministra bezbjednosti koje se odnose na pojedine članove i tačke ovog akta, ali da je u tekstu Prijedloga zakona o dopunama Zakona o komunikacijama BiH, koji se našao u parlamentarnoj proceduri, izmjena stava 7 izvršena nespretno, jer se u istom uvodi i termin "tijelo za spasavanje entiteta", bez definisanja šta ono predstavlja.

"Iz tih razloga se ne slažemo sa konstatacijom predstavnika Savjeta ministara da su primjedbe iz Srpske prihvaćene", pojasnili su u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza naglašavaju i da je zaključcima predmetne sjednice Savjeta ministara formulisana i tačka 8 u kojoj se ponovo navode "tijela za spašavanje entiteta".

"Neophodno je definisati i dopuniti član 2 novim stavom 8 tako da glasi: 'Pravilnik iz stava 7 ovog člana donosi Ministarstvo uz obaveznu saglasnost entitetskih vlada koje koordiniraju stručno mišljenje nadležnih organa entiteta i Brčko Distrikta BiH'", navode u resornom ministarstvu.

Prijedlogom Zakona o komunikacijama BiH predviđeno je uvođenje jedinstvenog broja za hitne situcije – 112 i da se formira jedinstveni centar za prijem i obradu poziva na jedinstveni evropski broj za hitne situacije 112.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je danas da brojevi za hitne situacije, u Republici Srpskoj 121, a u Federaciji BiH 112, postoje u okviru ustava i zakona, te da Ustav Srpske i važeći Zakon o spasavanju u vanrednim situacijama određuje da je ta oblast u isključivoj nadležnosti entiteta.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić tvrdi da se uvođenjem jedinstvenog broja za hitne situacije 112 u BiH ne prenosi nadležnost sa entiteta na nivo BiH.

Izvor: SRNA