latinica  ћирилица
22/01/2018 |  17:09 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Zbog objavljivanja identiteta maloljetnika, zatražena intervencija policije u Sarajevu (VIDEO)

Radikalna organizacija "Bosanski pokret nacionalnog ponosa" na svom portalu objavila je fotografije mladića iz Istočnog Sarajeva, čak i maloljetnika, koje smatraju odgovornim za uklanjanje, za Srpsku uvredljivog transparenta, sa mosta na Skenderiji.
Identitet maloljetnika - Foto: RTRS
Identitet maloljetnikaFoto: RTRS

Članovi navijačke grupe "sokolovi" ponosni su što su uklonili takav natpis, iako su izloženi medijskom linču u federalnom Sarajevu. Predsjednik Fudbalskog kluba "Slavija" Ljubiša Ćosić, od policije Kantona Sarajevo i federalnog MUP-a zatražio je intervenciju.

Besramnim etiketiranjem kao rulje, objavljivanjem fotografija i ličnih podataka pripadnika navijačke grupe "sokolovi" iz Istočnog Sarajeva, među kojima ima i maloljetnika, sajt "Bosanski pokret nacionalnog ponosa", stavio im je mete na čelo. Straha nema kaže jedan od "sokolova", ali opreza nikada dosta, zato smo i zaštitili njegov identitet.

Јedan od navijača "sokolova" iz Istočnog Sarajeva kaže da je to u suštini medijski poziv na linč, objaviti fotografije maloljetnika i drugih, njihova imena, svakako je to za svaku osudu. Oni su nasumično stavili imena momaka, koji nisu bili sa nama, ali su u navijačkoj grupi.

Aktivisti "Bosanskog pokreta nacionalnog ponosa" ne kriju da im je Republika Srpska mrska. Uoči Dana Republike lijepili su plakate i kačili transparente uvredljivog sadržaja po Sarajevu. I niko nije reagovao. Јedan takav "čaršav" u "drskoj" akciji grupa navijača Slavije skinula je i kao trofej donijela u Istočno Sarajevo.

"Kada smo vidjeli da su oni to postavili na most, mi smo se odmah organizovala i skinuli, samo smo odgovorili na provokaciju. Branili smo ono za šta su naši očevi ginuli" komentariše jedan od navijača.

U FK Slavija kažu da navijačka grupa "sokolovi", nisu huligani, već patriotski nastrojeni mladići, nerijetko djeca poginulih boraca. Zato razumiju njihov potez prema onima koji negiraju i vrijeđaju Srpsku.

Ljubiša Ćosić, predsjednik FK Slavija Istiočno Sarajevo ističe da će oni stati u zaštitu ovih dječaka, pokušaće da intervenišu.

"Zahvaljujući vama intervenisaćemo kod kantonalnog i federalnog MUP da se skinu ove fotografije sa sajta "Bosanskog nacionalnog pokreta". Mislim da je ovo neprimjereno, stavlja im se meta na čelo", rekao je Ćosić.

"Bosanski pokret nacionalnog ponosa" formiran je 2009. godine, koketiraju sa nacionalsocijalizmom, promovišu superiornost Bošnjaka, traže da tzv. bosanski jezik bude jedini službeni, a kao osnovni cilj ističu Bosnu kao državu, prvenstveno Bošnjaka.