latinica  ћирилица
17/01/2018 |  22:53 | Autor: RTRS

Tilerson: Amerika ostaje u Siriji

Za SAD je važno da zadrže prisustvo u Siriji kako bi "pomogle okončanju konflikta", izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.
Reks Tilerson (Foto:AP Photo/ Jacquelyn Martin) -
Reks Tilerson (Foto:AP Photo/ Jacquelyn Martin)

- Za nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država važno je da se zadrži vojno i diplomatsko prisustvo u Siriji kako bi se pomoglo da se završi sukob u ovoj zemlji - rekao je Tilerson govoreći na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

- SAD će zadržati vojno prisustvo u Siriji sa fokusom da se ID ne pojavi ponovo. Naše prisustvo zasnivaće se na određenim uslovima - istakao je Tilerson.

Dodao je da je ID "jednom nogom već u grobu" i da je američko vojno prisustvo potrebno sve dok ona ne bude konačno uništena.

Tilerson je istakao da Sjedinjene Američke Države smatraju da će samo odlazak sirijskog predsjednika Bašara el Asada stvoriti uslove za mir u Siriji.

On je dodao da je Sjedinjenim Američkim Državama potrebna saradnja sa Rusijom u zoni deeskalacije u jugozapadnoj Siriji.

Prema njegovim riječima, zona koju su u julu formirale Rusija, SAD i Јordan dobro funkcioniše i dan-danas.

- Potrebno nam je da Rusija nastavi da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Јordanom na implementaciji područja deeskalacije. Ako to bude tako, prekid vojnih dejstava između režima i opozicije stvoriće bezbjedne uslove za pružanje humanitarne pomoći, stvoriti uslove za siguran povratak izbjeglica i interno raseljenih lica i omogućiti sirijskom narodu da započne izgradnju zemlje uništene u sukobu - naglasio je Tilerson i dodao da SAD smatraju da je neophodno da se zone deeskalacije u Siriji prošire. 

Izvor: Sputnjik