latinica  ћирилица
17/01/2018 |  22:36 ⇒ 18/01/2018 | 10:49 | Autor: RTRS

Kustendorf- Prikazan film "U plavetnilo"

U okviru takmičarskog programa Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, večeras je u bioskopu "Prokleta avlija" na Mećavniku prikazan film "U plavetnilo", čiji je autor Antoneta Alamat Kusijanović iz Hrvatske.
Kustendorf- Prikazan film "U plavetnilo" - Foto: SRNA
Kustendorf- Prikazan film "U plavetnilo"Foto: SRNA

Kratkometražni film "U plavetnilo" je napeta priča o odrastanju koja se odigrava na kamenitim liticama ostrva na Јadranu. Film govori o hrvatskoj porodici koja je bačena na ostrvo i otkriva prikriveno nasilje među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom.

- To je film koji smo snimali u Dubrovniku i već je prikazivan na brojnim evropskim festivalima. Scenario sam pisala dvije godine, a razrađivala sam ga u Kolumbiji dok sam studirala - rekla je Kusijanovićeva.

Film je dobio pohvalu žirija na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, nagradu Omladinskog žirija na 63. Filmskom festivalu u Oberhauzenu, nagradu Srce Sarajeva, a nominovan je i za studentskog Oskara.

Kusijanovićeva je navela da je Mećavnik nevjerovatno mjesto i da među učesnicima vlada atmosfera bliskosti.

- Ovdje su svi veoma povezani, publika gleda filmove i priča o festivalu, a sve ovo je kao film o filmu - naglasila je Kusijanovićeva.

Gost festivala, istoričar umjetnosti Marijana Filipović iz Beograda, rekla je da na Kustendorf dolazi niz godina.

- Ovo je glavni kulturni događaj na ovim prostorima. Drago mi je što se veliki broj ljudi iz celog svijeta nađe na jednom mjestu i razmjenjuje ideje i što je tu zastupljen koncept umjetničke borbe protiv komercijalnih stvari - dodala je Filipovićeva.

Ona je istakla da ju je Kustendorf inspirisao da napravi jedan kraći film i da je omogućio da uči i istraži svoja interesovanja u sferi filma.

- Ovdje imamo priliku da razgovaramo sa režiserima, da nam prenesu svoja iskustva i da nas ohrabre - rekla je Filipovićeva.

Ona je naglasila da su u takmičarskom programu festivala filmovi koji imaju specifičnu poetiku, te da je riječ o odabranim filmovima.

Јedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf otvoren je sinoć i trajaće do nedjelje, 21. januara.

Izvor: SRNA