latinica  ћирилица
17/01/2018 |  19:02 ⇒ 18/01/2018 | 11:57 | Autor: RTRS

Teško do izmjena Izbornog zakona. Hoće li BiH napokon dobiti budžet? (VIDEO)

Mjesec dana nakon Republike Srpske, Federacija BiH je dobila budžet za ovu godinu. Na vanrednoj sjednici federalni parlament usvojio je budžet od 2,8 milijardi KM, a da bi postao operativan, čeka se i podrška Doma naroda koji zasjeda u petak.
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

Usvojen je i budžet BiH u drugom čitanju u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH. Za Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu glasalo je 25 poslanika, protiv je bilo 11, a tri uzdržana. Ovaj prijedlog biće upućen na potvrđivanje u Dom naroda.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru dostavilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u iznosu nešto nižem od dvije milijarde KM, pri čemu je za finansiranje institucija BiH predviđeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM.

U Predstavničkom domu danas su atmosferu usijale rasprave o izmjenama Izbornog zakona hrvatskih stranaka, ali i prijedlog SDA.

Da jedan narod ne bira predstavnike drugom – još jednom su hrvatski poslanici pokušali da pridobiju podršku za svoja rješenja za izbore hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva, delegata u federalni Dom naroda i pitanje Mostara.

- Šta je normalnije nego da da način kako će biti izabrani predstavnici, recimo hrvatskog naroda u Domu naroda - da to predloži klub hrvatskog naroda. Šta je tu logičnije? Pa, neće nam valjda gospodin DŽaferović predlagati kako ćemo mi izabrati - rekao je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba HDZ u Predstavničkom domu PS BiH. 

Međutim, u SDA čiji je prijedlog takođe došao do Predstavničkog doma, hrvatski prijedlog ostao je neprihvatljiv.

- Taj zakon sadrži bezbroj diskriminatorskih odredbi i Bošnjaka i Srba i Hrvata i ostalih. Taj zakon ne poštuje federalni ustav - smatra Hazim Rančić, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Iz SNSD-a ističu da je ključni problem izbor srpskih delegata u federalni Dom naroda, gdje danas Srbi nemaju mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa. Dodaju, da nijedan ponuđeni prijedlog izmjena Izbornog zakona ne rješava problem konstitutivnosti u Federaciji BiH, ali da je prijedlog HDZ-a mnogo bolje rješenje od onog koje nudi SDA, jer je loše za odnose u BiH da jednom narodu predstavnike bira drugi.

Predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac ističe da je Republika Srpska zasebna izborna jedinica koja bira svog člana Predsjedništva, svoje organe.

- Fundamentalni interes je da niko ne može da bira naše predstavnike za zajednički nivo. Treba afirmisati tu potrebu da svaki narod bira svoje predstavnike - navodi Košarac.

Istovremeno, za SDS neprihvatljivi su i jedan i drugi prijedlog. Ističu da je Izborni zakon sistemski za koji je potreban opšti konsenzus.

Predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH Aleksandra Pandurević smatra da nisu potrebne tenzije, jer kaže "s ovim Izbornim zakonom moguće je provesti i implementirati izbore, bitno je da se dođe do kvalitetnog rješenja".

Za razliku od izmjena Izbornog zakona, sudbina bh. budžeta za ovu godinu i nije bila u pitanju, iako rasprave nije manjkalo. I dok je za poslanike iz Srpske najvažnije da je ostao okvir od 950 miliona maraka, upravo je taj okvir izazvao polemiku federalnih stranaka.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Saša Magazinović kaže da SDA godinama govori da budžet od 950 miliona nije patriotski, da to ne treba podržati, da je to izdaja BiH.

Na to je komentar dao Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA:"Bolje da ima ikakav, nego nikakav".

A dok su se u sali lomila koplja o vrućim političkim pitanjima, prikupljeni su potpisi protivnika nedavno usvojenog seta zakona o akcizama i upućena apelacija Ustavnom sudu BiH kojom se traži njegovo stavljanje van snage, a do konačne odluke privremena mjera, odnosno obustavljanje primjene zakona.