latinica  ћирилица
17/01/2018 |  17:01 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Bratunac- Učenici putnici i ove godine bez naknada za prevoz (VIDEO)

Budžetom za ovu godinu, opština Bratunac nije predvidjela sredstva za prevoz đaka, odnosno subvenciju za roditelje djece koja putuju iz udaljenih mjesnih zajednica.
Bratunac, učenici - Foto: RTRS
Bratunac, učeniciFoto: RTRS

Time je nastavljena ranija praksa, jer i prethodnih godina nije bilo sredstava za prevoz đaka. Zbog toga mnogi đaci u ovoj godini idu u škole u susjedne opštine - Srebrenicu, Miliće i Zvornik.

Većina roditelja ovih učenika nije zaposlena, pa izdatak za mjesečnu autobusku kartu iz udaljenih sela do škole, kažu, predstavlja veliko opterećenje.

Darko Ivanović školuje dva sina, pa mjesečno mora da izdvoji 160 maraka. Smatra, da bi opština trebalo da pomogne u rješavanju ovog problema.

Upravo zbog toga, ali i činjenice da Srebrenica i Milići nude besplatan prevoz za svoje učenike, Bratunčani šalju svoju djecu u susjedne opštine.

Za prevoz učenika sredstava u budžetu nema, ali zato ima za plate od više hiljada maraka opštinskim funkcionerima, kaže Boban Zarić, predsjednik MZ Faković. Dodaje da je nekoliko desetina puta bezuspješno ukazivao na ovaj problem.

Miladin Radović, odbornik u SO Bratunac, odrekao se odborničkog paušala kako bi barem dio ovog problema bio riješen. Radović je pozvao i ostale kolege da se pridruže ovoj inicijativi

Mještani rubnih sela opštine Bratunac uputili su i inicijativu da se iz budžetske rezerve obezbijede sredstva za prevoz učenika. U opštinskoj administraciji su bez komentara, a na potezu je skupštinska većina i načelnik.