latinica  ћирилица
17/01/2018 |  16:15 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Doboj- Za bivše borce prioritet zaposlenje i legalizacija gradnje (VIDEO)

Demobilisani borci u Doboju godinama su bez posla, a pored brojnih prepreka dodatni problem je i obustavljena legalizacija gradnje za izbjegla lica.
Doboj, nezaposleni borci - Foto: RTRS
Doboj, nezaposleni borciFoto: RTRS

To mnoge sprečava da pokrenu vlastiti biznis, pa od nadležnih traže da se angažuju i ubrzaju legalizaciju gradnje. Brojni majstori - od zidara, limara, vodoinstalatera, do trgovaca, ali posla skoro niko da nema. U naseljima Poljicu, Novom naselju i Gavrićima je 186 bivših boraca i RVI, a među njima ima i onih koji su bez dana radnog staža. Neki od njih namjeravali su da otvore zanatske radnje, ali nedovršena legalizacija zemljišta i izbjegličke gradnje stoji im na putu.

Radenko Stanković, predsjednik mjesne Boračke organizacije Gavrići, kaže da mu je nuđeno da otvori radnju, ali da nema sredstava, te ističe, da teško preživljava.

Ogorčeni i prepušteni sami sebi, bivši borci kažu da uglavnom zarađuju nadničareći, što nije dovoljno za život, a pomoći i podrške niotkud. U radskoj Boračkoj organizaciji, osim zapošljavanja RVI posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, drugih projekata nemaju.

,

Nezaposleni borac Radislav Manjić kaže da boračka organizacija ne vodi brigu o njima, zbog čega se osjećaju zaboravljeni. Dodaje, da o porodicama poginulih donekle nešto i brinu, a o bivšim borcima nimalo.

Dušan Knežević, predsjednik Predsjedništva GBO Doboj, kaže da pripremaju teren za takve projekte, te da su naložili svim mjesnim boračkim organizacijama da se izradi socijalna karta i evidentiraju nezaposleni demobilisani borci i RVI koji bi htjeli da rade, kao i njihova stručna sprema.

Zabrinuti su bivši borci, koliko za sebe, toliko i za djecu, jer, kako navode, posla nema ni za njih.

U protekle tri godine posredstvom projekta samozapošljavanja posao su obezbijedila tri demobilisana borca. Bilo bi ih više da su imovinski odnosi na izbjegličkoj gradnji riješeni, pa apeluju na nadležne da, kad već nemaju projekata, ubrzaju proces legalizacije.